Vraagje van de Pioniers: Wat doen uw kids deze zomer?

Kent u de pioniers niet? Dan is het dringend tijd om daar verandering in te brengen. Haal de kinderen er bij, want de pioniers doen jullie enkele voorstellen die jullie onmogelijk kunnen afslaan.

Wie zijn de Pioniers?

De Pioniers zijn een progressieve, nationale jeugdbeweging en een initiatief van Geneeskunde Voor Het Volk  en de PVDA. Ze hebben deelnemers van over heel België en zijn dus een tweetalige jeugdbeweging. Wat uniek is in dit land.

Hoe lang bestaan ze al?

Het afgelopen jaar vierden de Pioniers hun 40 jarig bestaan!

Wat zijn de voornaamste activiteiten van de pioniers?

Dit jaar maken ze zich op om voor de 41ste zomer op rij een knallend zomerkamp te beleven. Maar ook op ManiFiesta schitteren ze met hun eigen kinderfeest: Piofiesta. Een kinderdorp te midden van een groot festival dat ze al voor de vijfde keer op rij uit de grond stampen. Dit jaar gaan ze ook voor het eerst samen met Comac op Paaskamp. Die samenwerking is interessant. De Pioniers zitten samen met de voorzitter, Ben Van Duppen (24), om meer te weten te komen over deze progressieve jeugdbeweging en hun plannen voor de toekomst.

Waarvoor staan de Pioniers?

De Pioniers dragen tweetaligheid hoog in het vaandel. Verder draait alles er om samenhorigheid en samenwerking. Daarbij hoort ook een kritische blik op de wereld van vandaag. Alles wat kinderen aanbelangt, nemen de pioniers onder de loep. Zowel hier, als aan de andere kant van de wereldbol.

Waarom vinden de Pioniers het belangrijk om kinderen te laten nadenken over de actualiteit?

Kinderen zijn vaak de eerste slachtoffers van wat er misloopt in de maatschappij en ze beseffen ook wat er gebeurt. Als papa gestrest heen en weer loopt van de ene naar de andere hyperflexibele job of mama riskeert bij de volgende herstructureringsronde aan de kant geschoven te worden, dan ben je nooit te jong genoeg om te weten wat er moet veranderen. Je kan dat echter niet alleen, men moet daarbij aan het zelfde zeel trekken. Daarom ook dat de Pioniers hun werking niet opsplitsen per taal, afkomst of geslacht. Je bent nooit te klein om de wereld te veranderen.

Hoe zetten de Pioniers die visie dan om in de praktijk? Is dat niet wat te serieus?

Nee, hun werking vertrekt vanuit de leefwereld van de kinderen. De kampthema’s sluiten dan ook aan bij wat ze interessant vinden en waar ze zich in kunnen vinden.

Zo ging het kamp van vorig jaar over een robot, Piokio. Piokio was een levende robot, maar hij wist niet hoe hij met anderen moest samenleven. Samen met de kinderen onderzochten ze waar het mank liep en wat we eraan konden doen om de robot te helpen een geweldig speelkameraadje te worden.

Dit hele proces liep via spelletjes waarin de kinderen aangemoedigd werden om zich af te vragen waarom het met Piokio botste, en hoe ze dit zouden kunnen veranderen.

Wat is het centrale thema op het zomerkamp van dit jaar?

Dat is op dit moment nog een geheimpje. De Pioniers zijn nog volop bezig om samen met de monitoren en aspirantmonitoren het thema van dit jaar te bepalen. Ze vinden het immers heel belangrijk om samen tot een aanstekelijk voorstel te komen.

Wat maakt de activiteiten en kampen van de Pioniers zo uniek?

Met een moniteam van enthousiaste jongeren brengen ze kinderen van alle leeftijden, talen en culturen bij elkaar op één kamp. Een hele week leven, werken en spelen we samen. Ze maken vrienden die komen van de andere kant van het land ook al spreken we niet dezelfde taal. Het valt zelfs op dat dit gemakkelijker gaat voor de jongste kinderen.

Immers, hoe jonger je bent, hoe minder je een taal nodig hebt om te kunnen samenspelen. Kinderen van 6 willen enkel dat je niet vals speelt, de rest maakt voor hen niets uit.
Op kamp met de Pioniers hoor je kinderen bij het maken van een goal juichen in zowel het Frans als het Nederlands, het Brussels, West-Vlaams of het Liégois. Dat geeft een heel apart gevoel en zo weet je meteen dat je op Piokamp bent.

Wie zijn de monitoren?

Heel wat jongeren die vroeger mee gingen als deelnemers zijn nu oud genoeg zijn om monitor te worden. Voor hen organiseren ze een kleine opleiding op kamp en ze volgen een monicursus bij een externe organisatie. Op deze manier verzekeren ze dat ze kwalitatieve kampen kunnen blijven organiseren met gediplomeerde moni’s.

Is het duur om met de pioniers op kamp te gaan?

De Pioniers streven ernaar om alle kinderen te bereiken en daarom proberen ze de prijs van hun kampen zo laag mogelijk te houden. Omdat bij hen ook de monitoren en vrijwilligers bijdragen, slagen ze hier dan ook in. De monitoren zijn bijgevolg zeer gemotiveerd om mee te gaan en de kinderen een geweldige vakantie te verzorgen.
Hoe verloopt dan zo’n dagje bij de Pioniers op kamp?
Het grootste deel van het kamp beleef je in je leeftijdsgroep. Er zijn zes leeftijdsgroepen en daarmee doe je de meeste activiteiten overdag. Zo spelen ze bijvoorbeeld een spel over het thema, gaan ze knutselen, zijn ze creatief met water of trekken ze erop uit naar een bos of zwembad in de buurt.

Iedere ochtend splitsen ze echter heel het kamp in verticale groepen. In groepjes van zo’n twaalf kinderen, jong en oud door elkaar, nemen ze de tijd om hun kampplaats wat te kuisen, een muurkrant te schrijven, aardappelen te jassen, te sporten,…

Dit is een geweldige manier om ook alle kinderen op kamp te leren kennen en het smeedt dan ook een geweldig kampgevoel.

Leer je bij de Pioniers ook omgaan met verantwoordelijkheid?

Ja, de oudere kinderen van zo’n verticale groep nemen automatisch een zeer verantwoordelijke houding aan. Ze helpen de jongere kinderen zodat iedereen zijn steentje kan bijdragen op het kamp. Wanneer de Pioniers ‘s middags dan met heel het kamp aan tafel gaan, merk je dat iedereen kris kras door elkaar gaat zitten, maar toch op elkaar let. Zo snijdt een veertienjarige uit groep vijf al snel het vlees van eentje uit groep één, terwijl de tien- en twaalfjarigen verhalen uitwisselen over wat ze allemaal die voormiddag gedaan hebben. Na het eten wassen ze dan met iedereen af. Zo is dat in een wip gebeurd en kunnen ze weer een hele namiddag gaan spelen.

Hoe verlopen de avonden op het pionierskamp?

's Avonds zoeken ze per leeftijdsgroep de rust of net de spanning op. Terwijl de jongste groepen al snel liggen te ronken, zijn de oudste nog op pad. Niets brengt een groep zo goed bij elkaar als een avondlijke tocht op zoek naar de kampplaats. Hoewel de oudste groep wel eens een tentje opzoekt, slapen de jongste groepen steeds binnen. Zo zijn ze iedere ochtend fit en monter voor een nieuwe actieve dag.

De pioniers zijn ook actief op Manifiesta, met PioFiesta, wat moeten we ons daar bij voorstellen?
Piofiesta is een kinderfestival op Manifiesta. De Pioniers nemen daar de hele kinderanimatie voor hun rekening en bouwen daar voor één dag een kinderdorp uit waar jong en oud kunnen genieten van optredens of circusacts. Je vindt er ook creatieve workshops, springkastelen en je kan er leren djembé spelen of je laten schminken.

Hoe vinden kinderen een weg naar de Pioniers?

Kinderen van wie de ouders patiënt zijn bij Geneeskunde Voor Het Volk vormen de grootste groep. De laatste jaren groeien de Pioniers zeer sterk  dankzij ouders en kinderen die enthousiast zijn over hun werking en vriendjes mee op kamp nemen.

Hierdoor zijn ze op enkele jaren tijd gegroeid van een gezellig kamp van 28 kinderen tot meer dan 100 pioniers deze zomer. De Pioniers zijn heel trots dat 8 op 10 kinderen het jaar nadien terugkomt.

Waar en wanneer gaat het zomerkamp dit jaar door?

Van 1 tot 9 augustus in Beringen. Snelle beslissers kunnen trouwens al inschrijven.

Waar kunnen geïnteresseerden meer info vinden of zich inschrijven?

Inschrijven doe je via de website: www.pioniers.be. Daar kan je ook je gegevens achterlaten om op de hoogte te blijven van de andere activiteiten van de pioniers. Je kan je bijvoorbeeld inschrijven op hun nieuwsbrief. De onthulling van het thema voor de zomer lees je ook op de site.

Voor alle vragen kan je steeds terecht op de website of via info@pioniers.be en op het nummer  0484 81 13 73

 

Commentaar toevoegen