De VUB-campus van Etterbeek. (Foto I, Big Apple / Wikimedia Commons)

“VUB had al veel eerder moeten ingrijpen tegen Willem Elias”

auteur: 

Webteam PVDA

“Op galabals moest je maar zien dat je niet te dicht bij hem in de buurt kwam, op mondelinge examens kon je beter geen te kort rokje dragen.” Mara De Belder, studeerde af als psychologe aan de VUB en hoorde al eerder choquerende uitspraken van decaan Willem Elias.

Willem Elias, decaan Psychologie aan VUB, legde de verantwoordelijke van de dood van Stevaert bij het slachtoffer dat klacht indiende tegen verkrachting. “De vrouw die deze beslissing op haar geweten heeft”, noemde hij haar. Hij vond het ongepast dat een slachtoffer van verkrachting pas jaren na de feiten naar het gerecht stapte. Mara De Belder, verantwoordelijke van PVDA-jongerenbeweging Comac, studeerde af als psychologe aan de VUB en bleek helemaal niet zo verbaasd over de choquerende uitspraken. Ze stelt dan ook zonder meer dat de VUB al veel eerder had moeten ingrijpen.

Mara De Belder: “Als kersvers afgestudeerd psychologe aan de VUB ben ik diep verontwaardigd en geschokt door de uitspraken van mijn vorige decaan Willem Elias en vooral door de reactie van de VUB en de gemiddelde VUB student hierop. ‘Den Elias’ stond waarschijnlijk al langer dan de jaren dat ik op de VUB studeerde bekend als ‘een prof die wel eens in je decolleté durfde te kijken’, ‘een prof die vunzige praatjes verkoopt’ of ‘een prof die graag choqueert’.

Op galabals moest je maar zien dat je niet te dicht bij hem in de buurt kwam, op mondelinge examens kon je beter geen te kort rokje dragen, of ongepaste opmerkingen konden volgen. Zélfs tijdens mondelinge examens, als je per twee in een kamertje zit, en je als studente duidelijk onderdanig bent aan de autoriteit van de prof.

Dit was toen al geweten

Het ergste is, dit is en was toen al geweten. Het zou me verbazen dat de VUB zelf niet op de hoogte was van de reputatie van hun Decaan PE. En zelfs nu, na de befaamde Facebook-post waar hun decaan verkrachting zowat goedpraat en overduidelijk aan victim blaming doet, gaat de VUB niet verder dan zich er ‘publiek van te distantiëren’. En van medestudenten hoor ik ‘ach ja, da’s den Elias’.

De VUB had al veel eerder moeten ingrijpen. De uitspraken die Elias maakte naar aanleiding van het overlijden van Steve Stevaert, zijn onaanvaardbaar. Maar zou hij diezelfde uitspraken hebben durven doen mocht hij in het verleden al op het matje geroepen zijn voor zijn seksistische uitspraken tegenover studenten?

Seksisme serieus nemen

Uitspraken zoals ‘op jouw kleedje wil ik wel eens schaken’ of  ‘volgens mij kun jij goed pijpen’. Het gaat niet om één man die één keer een verkeerde, seksistische uitspraak maakt op Facebook. Het gaat erom dat seksisme zo diep geworteld zit in de maatschappij – zelfs tot in de VRIJE universiteit – en dat dit als ‘normaal’ wordt gezien.

Willem Elias heeft het concept victim blaming niet uitgevonden. Heel onze maatschappij zit zo in elkaar. Als je aangifte doet van verkrachting krijg je vaak het verwijt dat je het misschien ergens zelf gezocht hebt. Dat krijg je niet enkel te horen bij de politie, maar ook soms bij vrienden, familie… Het wordt hoog tijd dat de maatschappij en haar verschillende sociale instanties, seksisme serieus nemen en een concreet plan opstellen om het te bestrijden. Op die manier kan het probleem bij de wortel aangepakt worden, zodat mensen vanaf het begin leren dat seksisme niet gepikt wordt, zodat we niet voor extreme situaties komen te staan waarbij men mensen moet ontslaan omdat ze iets zeggen dat ze al jaren ongestraft zeggen.”

Commentaar toevoegen

Reacties

Degoutant dat zo iemand professor en zelfs decaan is aan een universiteit. Een universiteit maakt universele wezens van humanior-studenten>???