Foto Karina Breys

Waarom het kiwimodel ook goed is voor de apotheker

De apotheek hoort de plaats te zijn waar patiënten niet alleen vakkundig geïnformeerd en geholpen worden, maar waar ze ook de meest optimale prijs betalen voor de geneesmiddelen die ze nodig hebben. Het kiwimodel kan daarvoor zorgen. Ook voor de apotheker zou dat model een goede zaak zijn.

 

Tien jaar geleden trok Geneeskunde voor het Volk een eerste keer met bussen vol patiënten naar het Nederlandse Hulst. We wilden toen wijzen op de grote prijsverschillen voor paracetamol in België en Nederland. Voor de prijs van één doosje Dafalgan kan je in Nederland zes tot acht doosjes paracetamol kopen. Dat komt omdat winkelketens zoals Kruidvat hun paracetamol in het groot via aanbestedingen aankopen. 

We kregen toen de opmerking dat het toch niet goed is dat geneesmiddelen vrij in de supermarkt te verkrijgen zijn. Dat is helemaal juist. Geneesmiddelen horen niet thuis in de supermarkt, wel in de apotheek. Alleen daar kan deskundige en verantwoorde informatie gegeven worden en waakt de apotheker over de mogelijke onverzoenbaarheid met eventuele andere geneesmiddelen die de patiënt inneemt.

Onze acties hebben niet de bedoeling om het geneesmiddelentoerisme te bevorderen. Het is wel de bedoeling om ook bij ons tot prijsoptimalisatie te komen. Dan kunnen de patiënten hun vertrouwde geneesmiddelen bij hun vertrouwde apotheker kopen aan gegarandeerd de beste prijs, voor hemzelf maar ook voor zijn ziekteverzekering.

Toegankelijk, duurzaam en betaalbaar

Het kiwimodel voert een prijsoptimalisatie door op de af-fabrieksprijs. Het raakt niet aan de apothekersvergoeding. Voor de apotheker betekent dit een budgettair neutrale operatie. Nu al is de apothekersvergoeding in belangrijke mate forfaitair, het basishonorarium, naast een economische marge die procentueel is tot maximaal 60 euro om dan progressief af te plafonneren. Gemiddeld genomen ligt deze vergoeding niet ver af van het afleveringshonorarium dat in Nederland geldt en ongeveer 6,50 euro per verpakking bedraagt. Misschien moeten de vergoedingen hier meer in die richting evolueren.

Mochten we hier kunnen genieten van Nederlandse af-fabrieksprijzen op de tien duurste geneesmiddelen uit patent, met volledig behoud van de huidige vergoedingen voor de apothekers, dan zou dat meteen een besparing van 203 miljoen euro opleveren.

Het kiwimodel heeft ook kwalitatief belangrijke voordelen voor de apothekers. Vooreerst  hoeven zij niet langer een ontiegelijk groot aantal verschillende merkdoosjes van eenzelfde geneesmiddel in te slaan. Gezien de stofnaam in het groot op de verpakkingen komt te staan, is er veel minder kans op vergissing of dubbelgebruik, ook niet bij het overschakelen van het ene merk op het andere. Vervolgens is de apotheker verzekerd van het afleveren voor een welbepaalde indicatie van de eerste keuze producten, die geëvalueerd zijn door een onafhankelijke commissie op  basis van onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek, de evidence based medicine. Tenslotte geeft de prijsoptimalisatie door toepassing van het kiwimodel meer garanties voor toegankelijkheid, duurzaamheid en betaalbaarheid van het gezondheidszorgsysteem, waarvan ook in belangrijke mate apothekers afhankelijk zijn.

Commentaar toevoegen

Reacties

Maar misschien niet zo goed voor de bellastingsinkomsten.