Foto Solidair

Wat is er mis met een herverdeling van de rijkdom, mevrouw Rutten?

auteur: 

Webteam PVDA

Bij de liberalen zit de schrik voor de PVDA er blijkbaar goed in. De Open Vld-voorzitster haalde in een opiniestuk en op sociale media uit naar de linkse partij. PVDA-woordvoerder en -volksvertegenwoordiger Raoul Hedebouw reageert.

"Veel politici lijken wel pastoors", zei Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten onlangs. “Nu we eindelijk het juk van de kerk afgeworpen hebben, gaan zij eens zeggen wat mag en niet mag.” Waarna Gwendolyn ‘verbied-het-verbieden’ Rutten zélf de kansel bestijgt om de goegemeente hoogstpersoonlijk te waarschuwen voor het “gevaar” van de PVDA.

“Extreemlinks is even erg als extreemrechts”, aldus Rutten. Il faut le faire. Hoe kun je het pleidooi van de linkse PVDA voor sociale rechtvaardigheid en herverdeling van de maatschappelijke rijkdom gelijk stellen met extreemrechts racisme?

De uithaal van Rutten moet de aandacht afleiden van haar eigen interne problemen

De uithaal van Rutten moet de aandacht afleiden van haar eigen interne problemen. Open Vld zit tot over de oren in het Kazachgateschandaal en de federale regering is ergens onderweg een dikke 8 miljard euro kwijtgeraakt. In de buik van de samenleving groeit het verzet tegen establishmentpartijen die ‘extra netto’ beloven, maar ondertussen de water- en elektriciteitsfacturen duurder maken. En Vlaams energieminister Annemie Turtelboom moest ontslag nemen door het massale volksprotest tegen de Turteltaks. In de laatste politieke peiling is Open Vld zelfs kleiner geworden dan Groen.
1.700 euro per maand

Katten in het nauw maken rare sprongen. Gwendolyn Rutten schopt wild om zich heen, uit schrik voor de nieuwe linkse wind die door Europa waait. Ja, steeds meer mensen voelen zich aangesproken door de PVDA. Geen kaviaarsocialisme, maar klare taal. Een fris, optimistisch alternatief voor het vermolmde besparingsliberalisme van Gwendolyn Rutten. En vooral: we practise what we preach. Ik verdien als PVDA-parlementslid 1.700 euro per maand. Wie als politicus 10.000 euro opstrijkt, zoals Gwendolyn Rutten, weet niet meer wat een indexsprong is.

Wat is er “gevaarlijk” aan 30-urenweek, gratis eerstelijnsgeneeskunde, of invoering van miljonairstaks?

Helemaal te gek wordt het als Gwendolyn Rutten uithaalt naar de “gevaarlijke inhoud” van de PVDA, “een puur communistische visie die, indien ze zou worden toegepast, de vrijheid van mensen ernstig zou aantasten.” Excuseer? Wat is er precies “gevaarlijk” aan de 30-urenweek, gratis eerstelijnsgeneeskunde, het afschaffen van de Turteltaks of de invoering van een miljonairstaks, mevrouw Rutten?

Ik daag Gwendolyn Rutten uit om héél ons partijprogramma – 104 pagina’s – uit te vlooien en daar één voorstel uit te halen dat de vrijheid van mensen aantast. Wij willen een participatieve democratie waar écht naar de mensen geluisterd wordt, in plaats van het huidige regeringsbeleid dat doof blijft voor de verzuchtingen van de samenleving. Wij willen van de 30-urenweek het nieuwe voltijds maken, zodat mensen naast hun job ook nog een leven overhouden. Wij willen méér vrijheid, niet minder.

De ‘vrijheid’ van een kleine, kapitaalkrachtige elite om de samenleving leeg te zuigen, zal ik nooit aanvaarden

Maar de ‘vrijheid’ van een kleine, kapitaalkrachtige elite om de samenleving leeg te zuigen, zal ik nooit aanvaarden. Ik zal in het parlement van leer blijven trekken tegen winstgevende multinationals die nul euro belastingen betalen, of politici als Karel De Gucht (Open Vld) die twee jaar na vertrek bij de Europese Commissie nog altijd 125.000 euro per jaar krijgt, terwijl hij ondertussen als bestuurslid bij staalreus ArcelorMittal 144.000 euro opstrijkt. Dat is geen vrijheid, dat is ongebreidelde graaizucht.

 

Dit artikel komt uit het maandblad Solidair van januari 2017Abonnement.