(Foto Solidair, han Soete)

Wit van woede tegen de besparingen

Met 20.000 waren ze vandaag in Brussel. Een schreeuw voor meer investeringen in zorg, welzijn en cultuur. Allemaal wit van woede op de politici van N-VA, CD&V, Open Vld en MR die de zorg, welzijn en cultuur kapot besparen. Minister Maggie De Block is duidelijk kop van jut.

Mensen uit de zorginstellingen, de ziekenhuizen, de rusthuizen, de opvoedingsinstellingen, de gehandicaptenopvang, de kinderopvang, de sociale en de culturele sector … Ook heel wat van hun patiënten en mensen die een beroep doen op hun diensten, stapten mee op.

“Dit houdt niemand vol”

“In het private rusthuis waar ik werk, moeten wij altijd minimale dienstverlening bieden. De werkdruk is enorm, en toch zal er geen extra personeel bijkomen voor de basiszorg die onze ouderen nodig hebben”, zegt Erika uit West-Vlaanderen. “Elke extra kost voor meer kwaliteit betekent minder winst voor de top van het bedrijf. En intussen vragen ze ons langer te werken en zitten ze aan onze verworven rechten. Dit houdt niemand vol”, zegt ze.

Minder rimpeldagen, meer burn-out

“Wij eisen een uitbreiding van de rimpeldagen. Ook voor 60-plussers willen we extra rimpeldagen”, klonk het bij de betogers. In ruil voor een beperktere loonsverhoging werden in 2000 zogenaamde rimpeldagen ingevoerd, voor mensen ouder dan 45 jaar. Vele oudere werknemers verlieten toen immers de sector wegens de hoge werkdruk. De federale regering wil die rimpeldagen nu afschaffen. Nochtans is de werkdruk sindsdien alleen maar toegenomen.

Meer handen rond het bed

“Centraal bij alle betogers was de schreeuw om meer personeel”, stelde PVDA-volksvertegenwoordiger Raoul Hedebouw vast. “Door tekort aan personeel, is de werkdruk onhoudbaar en daalt de kwaliteit van de zorg. Dat laatste bezorgt de zorgverstrekkers veel hartzeer. Wat op zijn beurt de burn-outs in de sector de hoogte injaagt. Een op de vijf zorgkundigen loopt risico op een burn-out. De personeelsnorm moet omhoog. Maar in plaats daarvan schrapte minister Muyters 800 jongerenjobs.”

De grootste mythe van deze tijd is dat er geen geld zou zijn voor goede zorg

De PVDA schuift vier positieve maatregelen naar voren voor een zorgsector op mensenmaat.

  1. Wij vragen de regering om de rijkdom van de miljonairs te activeren met een miljonairstaks. Een deel van de opbrengst willen we investeren in nieuwe banen in de zorgsector.
  2. Het kiwimodel, waardoor alleen het goedkoopste geneesmiddel van goede kwaliteit wordt terugbetaald, levert meer dan 1 miljard euro op.
  3. Er kan ook meer dan 2 miljard bespaard worden op de erelonen van de specialisten in de ziekenhuizen. Vandaag verdienen die tot 600.000 euro per jaar, wij zien het loon van een universiteitsprofessor als maximum.
  4. En ten slotte kan de invoering van de 30-urige werkweek, met loonbehoud, zorgen voor nieuwe aanwervingen. Met als gevolg meer relaxt personeel en een hoger kwaliteit voor de zorgbehoevenden.

Labels