Youssef Handichi, ACV, 3de plaats Brussels Parlement

Youssef Handichi, vakbondsafgevaardigde ACV Openbare Diensten MIVB, 3de plaats Brussels Parlement

“Mijn collega’s zijn er kapot van als ze horen dat ArcelorMittal minder dan 500 euro betaalt op de winst die het maakt, ze zijn verontwaardigd dat Albert Frère 126 euro belasting betaalt op 3,3 miljard. Ze zeggen tegen me: ‘Kijk eens naar mijn brutoloon en wat ik netto maar overhoud!’ Ze werken keihard en niet alleen verdienen ze dan nog niet genoeg om het eind van de maand te halen, maar dan moeten ze ook nog terugbetalen aan de belastingen. Zien dat de rijksten niks bijdragen aan de inspanning die we allemaal moeten doen, dat maakt hen woedend.

Ze hebben het over gratis openbaar vervoer, over oplossingen voor de luchtvervuiling… en wat doen ze ondertussen? Ze verhogen de tarieven

Als je in Brussel een fatsoenlijke woning wil vinden, bijvoorbeeld een appartement met twee kamers, dan kost dat  minstens 800 euro. En dan zijn de vaste kosten nog niet meegerekend. Samen is dat 70% van een maandinkomen van 1.500 euro. Wat blijft er dan nog over om van te leven? Een collega kwam naar mij toe tijdens mijn syndicale spreekuur. Hij zei me: “Youssef, er moet iets gedaan worden voor de huisvesting. We moeten een woningcoöperatie oprichten.” Ik vroeg hem waarom hij dat aan mij, een vakbondsafgevaardigde, vroeg. Hij vond dat ik dat op het bedrijfscomité ter sprake moet brengen. Ik zei hem dat dit een zaak voor de politiek is. Het gaat zo slecht dat de werknemers aan het zoeken zijn hoe ze zich zelf kunnen organiseren om eruit te geraken. Ze zien dat er helemaal geen oplossingen komen. Echt dramatisch, de woningproblematiek in Brussel.

Het klimaat is nog een thema waar ik mij zorgen om maak. Neem nu dat smogalarm. Hoe is het mogelijk dat in Wallonië de bussen toen gratis reden en dat er in Brussel geen enkele maatregel werd genomen? Stopt die luchtvervuiling soms aan de poorten van Brussel? Crazy! Openbaar vervoer is een van de oplossingen voor de milieuproblemen. Voor de verkiezingen maken de traditionele partijen van dat onderwerp altijd een ‘prioriteit’ en eenmaal herkozen, dan keren ze ons de rug toe. In de grote steden is dat de oplossing voor de luchtvervuiling. En dan zie je hoe hypocriet Ecolo is. Ze hebben het over gratis openbaar vervoer, over oplossingen voor de luchtvervuiling enzovoort en wat doen ze ondertussen? Ze verhogen de tarieven, ze realiseren 116 miljoen euro besparingen… Compleet in tegenstelling met wat ze zeggen.
 

Commentaar toevoegen