Foto Solidair, Sander Barrez

Youth for Climate: “Wij spijbelen niet, we vechten voor onze toekomst”

“Wij spijbelen niet, we vechten voor onze toekomst.” Misschien zal hier en daar een schooldirectie het niet helemaal eens zijn met die slogan, maar hij vertolkt wel de boodschap van de meer dan drieduizend scholieren die donderdagmorgen een dagje school oversloegen om in Brussel hun stem te laten horen voor het klimaat. En wat voor een stem! 

’s Morgens vroeg was al duidelijk dat dit wel eens een flinke actie kon worden. Vanuit het hele land rolden op de sociale media berichten en foto’s binnen van jongeren op de trein, op weg naar Brussel. Met bordjes, met volgeschreven wangen en met veel strijdbaarheid. Al dan niet met toestemming van ouders en schooldirectie …

Ze stapten zo in de voetsporen van de 15-jarige Zweedse Greta Thunberg, die begin september het wereldnieuws haalde door twee weken lang van school weg te blijven en post te vatten voor het Zweedse parlement als signaal dat de regering de klimaatcrisis moet aanpakken. Haar boodschap: als er geen oplossingen zijn binnen het systeem, dan moet het systeem maar veranderen. Helemaal wereldberoemd werd Greta toen ze in december ook nog een indrukwekkende toespraak hield op de VN-klimaattop in Polen. Dat was al een oproep naar de jeugd wereldwijd om zich te laten horen.

Verzamelen deden de Belgische jongeren voor het Brusselse Centraal Station. Daar waren er toespraken. Van onder meer Kyra en Anuna, de twee tieners uit Mortsel die hier de bal aan het rollen brachten. Zij hadden de oproep gelanceerd op de Facebookpagina Youth For Climate. “Dat we spijbelen is ons probleem, het klimaatprobleem is veel groter”, zeiden ze.

We legden ons oor te luister bij enkele jongeren en vroegen hen waarom ze het belangrijk vinden om vandaag te spijbelen voor het klimaat.

“Het is al veel erger dan de meesten denken”, zegt Lucas uit Leuven. “Nú is het tijd om er iets aan te doen. Als we wachten is het te laat. Er moeten nieuwe technologieën komen, maar het probleem ligt zeker ook bij de economie en het kapitalisme.”

“Onze volgende generatie gaat het heel moeilijk hebben”, antwoordt Mira uit Grimbergen. “De overheid moet eens minder de economie centraal stellen en meer de ecologie.” Eerst het klimaat, niet de winst! “We willen concrete verandering in de politiek. En wat de politiek kan doen? Het openbaar vervoer gratis maken, dan zouden er al veel minder auto’s rijden. En de mensen sensibiliseren over hoe belastend vleesconsumptie is voor het klimaat.”

“Er moet iets gedaan worden”, zeggen Yasmine en Sarah uit Ronse. “Mensen sterven, dieren sterven …” Op hun zelfgemaakte bord dragen ze ook een cartoon met de Amerikaanse president Donald Trump mee. “De grootste klimaatontkenner die er is en die de hele wereld in gevaar brengt!”

“Wat een opkomst, hè”, lacht Hanna uit Antwerpen. “Dit is een serieus statement dat men serieus móet nemen. Ik ben blij dat ik hier deel van mag uitmaken. Het is een manier om onze stem te laten horen aan de politiek. Veel politici zeggen: ‘Jongeren zijn lui. Ze denken niet aan de toekomst.’ Wel, wij zijn hier om te tonen dat wij wel degelijk heel hard bezig zijn met de toekomst. En er is maar één manier om zaken te veranderen: op straat komen.”

“We zijn hier met een pak scholieren van onze school”, zegt Hanne, die ook actief is in PVDA-jongerenbeweging RedFox. “Een medeleerling maakte op Facebook een evenement aan en daar meldden honderd jongeren van onze school zich aanwezig.” En vindt de directie het oké dat er gespijbeld wordt vandaag? “De directie steunt de actie wel, maar een officiële toelating is er niet, dus wij zijn hier allemaal onwettig afwezig.”

De kleinste dreumesen waren die van basisschool Pistache uit Schaarbeek. “Waarom nog naar school gaan als de wereld binnen enkele jaren toch om zeep is?”, vroegen ze zich luidop af. “Sommige mensen hebben echt geen respect voor natuur en klimaat.” Het groepje zes- tot tienjarigen bracht ook de juf mee. “Wij willen ook de allerjongsten onder ons al laten zien dat ze een stem hebben”, zegt. En zijn ook zij onwettig afwezig? “De ouders en de directie zijn op de hoogte, hoor”, knipoogt de juf.

De slogans rolden ondertussen voortdurend over het grote plein waar de massa jongeren steeds groter werd. En veel zin in om te blijven staan, hadden ze niet. “Wij willen wandelen! Wij willen wandelen!”, klonk het plots. En gewandeld werd er.

Applaus, duimen en claxons

De jongeren zetten zich in beweging en toen werd pas echt duidelijk hoe groot de opkomst was. De menigte was aangegroeid dat enkele duizenden jongeren en ze zetten koers richting het Vlaams parlement en vervolgens richting Europees parlement.

Lees verder onder de foto

Daar had de politie niet op gerekend, want het verkeer werd danig in war gestuurd. De scholieren moesten zelfs laveren tussen de wagens en trams. Overal waar de betoging passeerde werden ze onthaald op applaus, opgestoken duimen en solidair geclaxonneer. Passagiers op de bus zwaaiden, tramchauffeurs maakten foto’s, automobilisten draaiden hun raampje open, bouwvakkers stopten even met werken, uit winkels, kantoorgebouwen en restaurants kwamen mensen naar buiten om de jongeren aan te moedigen.

De scholieren maakten vandaag duidelijk dat ze niet dulden dat het beleid valse, halfslachtige of onrechtvaardige maatregelen neemt. “The ocean is rising and so are we”, lazen we op een bord. Die boodschap mag nu wel aankomen bij de regering.

Het enthousiasme om het hier niet bij te laten is ook groot. Sommigen denken eraan om elke donderdag te staken en actie te voeren, of om elke donderdag iets op of rond school te organiseren.

Met RedFox naar de volgende klimaatacties

Zin om aan de volgende acties voor het klimaat deel te nemen samen met RedFox, de jongerenbeweging van de PVDA?

website: nl.redfox.be
instagram: @redfox.be
facebook: @NLRedFox

 

Rise for Climate: 27 januari

Jong en minder jong komen op zondag 27 januari opnieuw op straat voor het klimaat. De vorige klimaatbetoging lokte 75.000 betogers naar Brussel, vandaag toonden de scholieren dat ze het ernstig nemen met het klimaat, laten we ook op 27/1 massaal onze stem laten horen. Hier alle info.

 

 

Commentaar toevoegen

Reacties

Ik nam als vader van 2 tienerdochters, deel aan deze protestmars, om mijn sympathie en steun te betuigen voor dit initiatief. Hartverwarmend was het om te zien met welke gedrevenheid en enthousiasme de jongeren hun recht op een beter milieu opeisten. Leuk was het tevens om de aanmoedigingen van de toeschouwers (voetgangers, fietsers, arbeiders/bedienden in de bedrijven en kantoren die wij passeerden en ja, zelfs het merendeel van de autobestuurders die wij blokkeerden) te mogen ontvangen. Deze signalen lieten blijken dat deze mars door een brede meerderheid van de maatschappij werd gedragen. Laat ons allen opstaan voor een properder, gezonder en leefbaarder milieu.
Ik reageer eigenlijk nooit. Omdat ik wil leven zonder oordeel. Dit maal reageer ik toch. Een staande ovatie voor de jeugd die wakker is. En een duidelijk statement maken aan de politiek. Dat een meisje uit Zweden dit op gang getrokken heeft stemt me zeer hoopvol. Als we met gelijkgestemden zielen deze mooie in gang gezette intentie kunnen blijven voeden dan zullen we samen een nieuwe samenleving kunnen creëren en met en in harmonie leven, samen op onze dierbare moeder aarde.
De wereld zou geregeerd moeten worden door kleine meisjes. Dan zou alles meteen beter worden... Malala, Greta, Aruna, en een heleboel meer van dat schattige geweld, kleine heldinnetjes die weten hoe het zou moeten en dapper zijn, niet egoïstisch, niet hebzuchtig, niet agressief, niet corrupt. Het gaat mijn verstand te boven hoe al die machthebbers willens en wetens ziende blind veinzen te zijn voor het gevaar. Maar ik ben oud, ik heb al een leven gehad, wat het ook geweest is. Niemand kan het me nog afpakken. Kinderen hebben alleen maar de toekomst; en HUN leven kunnen de machthebbers en kapitalisten wél afpakken. Geen wonder dat ze boos en bang zijn... ik kan het me goed indenken. Ik hoop dat men eindelijk naar de kleine meisjes zal luisteren en de rechten van de jonge mensen eventjes in overweging gaat nemen... niet alleen de dollars.
Van harte proficiat! Een hartverwarmend signaal van onze jeugd! Geïnspireerd door de 15-jarige Zweedse Greta Thunberg werd op 30 november 2018 ook in Australië een mars georganiseerd door scholieren. Als de media dit de nodige aandacht geeft, zal dit ongetwijfeld navolging krijgen in andere landen. Laat ons hopen dat zij slagen in hun streven, want wat kunnen we verwachten van de huidige generatie politici?
Schattig en niemand die enkele kanttekeningen durft te maken. Ook veel betoogd in de jaren zestig, vaak zonder dat we wisten waarvoor. Ik zou meer overtuigd zijn als ze op zaterdag gingen betogen in plaats van te shoppen. En liefst ook geen vliegtuig meer nemen, of smartphones kopen waar regenwoud voor wordt gekapt. Betogen voor zaken die niet zo trendy zijn, zou ik ook meer waarderen. Er zijn er genoeg. Feiten kritisch leren evalueren op school is alvast een aanrader. Minder consumeren eveneens. Maar daar komt geen kat voor op straat. Te gevaarlijk voor de heilige economische koe. Toch is dat het enige dat helpt, wel niet zo leuk.
Aerts, u zou meer overtuigd zijn als die jongeren op zaterdag zouden betogen in plaats van shoppen ,toch is het beter om te spijbelen op een schooldag zo kan de boodschap beter doordringen aan de politieke machthebbers waarom studeren als er geen toekomst meer is de boodschap.Minder consumeren zou veel jobs doen verdwijnen .Het gaat erom om politieke machthebbers oa de bedrijven te laten investeren in duurzame ecologie economie en openbaarvervoer enz...
Als de goedkoopzaamheid het maar haalt, want helaas hebben de kapitalisten ook uit dit onderwerp weer een slaatje geslagen en er een "markt" in gevonden waar "winst" gegenereerd kan worden. Voor de hogere middenklassers kan duurzaamheid (volhoudbaarheid was een beter woord geweest) dan wel een aantrekkelijk idee lijken, voor mensen die aan het einde van loon of uitkering nog een stukje maand overhouden is "duurzaamheid" allerminst aantrekkelijk, en is het gevreesde einde van de maand veel dichterbij dan een einde van de wereld ergens in een onbepaalde verre toekomst. Van liberale marktpolitici in hun loft of villa hoeven we geen oplossingen te verwachten die het leven niet onbetaalbaar duur maken. Dus "brossen voor de bossen" en voor een goedkoopzame toekomst waar Vadertje Staat en Moedertje Overheid weer stevig het heft in handen nemen en de kosten voor een milieubeleid betalen met het afromen van de winsten van privé-ondernemers en met de winsten van de genationaliseerde nutsvoorzieningen die dan weer overheidsmonopolies worden, dat maakt een goedkoopzame toekomst mogelijk. In de huidige economisch-politieke situatie ziet de toekomst er echter gruwzaam duurzaam uit.
Mr; Braet, aan U is een dichttalent verloren gegaan. Natuurlijk is voor onze straatarme landgenoten die aan het einde van de maand in vuilnisbakken moeten graaien om te overleven, het klimaat geen kopzorg. Gek genoeg is de belangrijkste maatregel die broeikasgassen mindert, nog eens een heel sociale. Plantaardige voeding. Afbouw van de veestapel is wellicht de meest effectieve vorm van klimaatbeheersing. En daarenboven stopt het de enorme verkwisting van landbouwgrond en drinkbaar water. Daarnaast privé autoverkeer duurder en openbaar vervoer gratis maken; Die straatarme belg die het einde van de maand niet haalt, wat heeft die aan een dure vervuilende auto ? Hij kan gratis met de bus zijn ronde maken om iets eetbaars te vinden. Ik geloof echt niet dat de redding van de planeet hoeft gelijk te staan aan de uithongering van zijn bewoners.
Die jongeren hebben gelijk: 4 klimaatministers, 0 beleid, 0 vooruitgang. Als ze doorgaan met hun actie kunnen de machthebbers dat onmogelijk blijven negeren. De universele stemrecht, de veertigurenweek, ... waren allemaal hard gewonnen met doorgedreven strijd voeren. Zo moet het nu ook als we een krachtig klimaatbeleid willen dat de schade die al gedaan is gaat beperken. Want zover is het al. De vervuilende industrie moet omgevormd worden in duurzame industrie. De overproductie en verspilling, de overconsumptie, en de wegwerpmaatschappij moeten aan banden gelegd worden. En dat moet NU gebeuren want, zo een transformatie vraagt wel tijd. En die tijd hebben we niet, we moesten eigenlijk al veel verder staan. Maar steeds gebeurt er bitter weinig, en de 4 klimaatministers blijven ter plaatse trappellen zolang ze op het muziek van de industriële winst blijven dansen. De economische transformatie die nodig is om ons planeet te redden gaan we moeten opeisen. Zoals die scholieren ons het voorbeeld geven. De toekomst is van hen. Ze willen Antwerpen niet onder de golven zien verdwijnen lijk Atlantis. Ze nemen hun toekomst in handen en ze hebben gelijk. Ze krijgen mijn steun. Ik verzet mijn vergaderingen, ik neem mijn recup uren op en ik ga schouder aan schouder met hen staan namens mijn 2 zonen die er nog te jong voor zijn, en dat zolang de actie doorgaat...
Joke Schauvlieghe is ontslagen omdat ze de staatsveiligheid "ontbloot" heeft. Die mag je nooit citeren. Dat wil niet zeggen dat ze over de grond van de zaak ongelijk had. Er is manipulatie van de klimaatbeweging. Tik gewoon "youth for climate" en je vind de beweging die Soros en zijn NGO's uit de grond gestampt hebben in de VS. Logo's, scenario's alles dezelfde als de Belgische. De eerste keer betoogden ze half 2017 na honderd dagen Trump. Voor Soros is het klimaat de beste kans om Trump te pakken omdat dat emotioneel goed ligt en blijkbaar meer mensen aanspreekt dan een betoging tegen sociale afbraak. Goed gezien van de klimaatmanipulatoren. Over drie maanden zijn er verkiezingen en zo kan klimaat de agenda gaan bepalen en andere dringende zaken wegduwen: de sociale crisis, de ontevredenheid over Europa. Soros wil zo kost wat kost verhinderen dat populisten van links en rechts doorbreken en in het Europees parlement de traditionele rolverdeling doorbreken (nu ofwel sociaal-democraten en christen-democraten samen ofwel christen-democraten en liberalen). Er is dus wel degelijk manipulatie van die klimaatmarsen. Je mag het alleen niet zeggen want dan ben je een samenzweringstheoreticus. Dat belet onze kranten niet om in hun editie van vandaag meteen zelf een samenzweringstheorie te lanceren. De staatsveiligheid wil de aandacht afleiden nu ze door Schauvlieghe ontbloot is en waarschuwt ervoor dat Russen, Chinezen de Belgische verkiezingen straks (kunnen) gaan beïnvloeden.
Goed zo. De jeugd eist de toekomst!