Foto Solidair, Dieter Boone

Zelzate: Eerste PVDA-schepenen leggen eed af met enorme volkssteun

Voor de eerste keer in haar geschiedenis gaat de PVDA een gemeente meebesturen. In het Oost-Vlaamse Zelzate is nu een linkse coalitie aan het bewind. Donderdagavond 17 januari legden ook de PVDA-schepenen de eed af. Voor een massa volk, die tot beneden de trappen van het gemeentehuis reikte.

Niets dan glunderende gezichten op de overvolle publieksbanken en tot ver buiten het deurgat van de raadszaal. “We zijn heel blij”, vertelt een dame. “We hebben veel vertrouwen in het nieuwe bestuur. Het zijn goeie, nieuwe, vriendelijke mensen, die opnieuw een sociaal beleid gaan voeren. De voorbije zes jaar is alles wat sociaal was, afgebroken.”

“Dit nieuwe bestuur is een hele verbetering”, beaamt haar buurman. “Nu zal het er eerlijker aan toe gaan: geen dienstwagen meer voor de burgemeester, geen etentjes in Knokke meer. Ik moet zeggen: we zaten er al lang op te wachten. We wilden de oude burgemeester Bruggeman zo snel mogelijk weg. Die man was een dictator. We gaan dus vanavond een feestje bouwen. (knipoogt)”

De Zelzatenaar maakte op 14 oktober 2018 een heel duidelijke keuze: verandering na zes jaar rechts beleid. De Zelzatenaar koos voor een progressieve coalitie van sp.a en PVDA, een coalitie die de solidariteit in de kern van haar werking stelt, een coalitie met een hart voor Zelzate.

De staande ovatie die burgemeester Brent Meuleman (sp.a) en eerste schepen Geert Asman kregen bewees hoe breed deze progressieve coalitie gedragen wordt door de Zelzatenaar. Die ziet het authentiek linkse bestuursakkoord helemaal zitten. Geert Asman legde het onlangs nog uit: “We schrappen de dienstwagen van de burgemeester. Dat is de éérste maatregel die we in de onderhandelingen beslist hebben: breken met de oude politieke cultuur van zelfbediening en postjes pakken. We doen het ook met twee schepenen minder. De 100.000 euro die we zo uitsparen investeren we in de strijd tegen armoede.”

Er werd alles aan gedaan om de linkse coalitie stokken in de wielen te steken. De rechtse Vlaamse partijen (N-VA en Open Vld op kop) zetten druk op de coalitie door te spreken over een cordon sanitaire rond de PVDA. De vorige burgemeester Bruggeman zorgde met een procedureslag er al voor dat de nieuwe gemeenteraad niet meteen kon worden geïnstalleerd. Maar dat veranderen allemaal niks meer aan de zaken. “Eat that, Bart De Wever en Gwendolyn Rutten”, schreef PVDA-voorzitter Peter Mertens op Facebook. “Wij tonen dat een links alternatief mogelijk is. Wij zetten in op eerlijke belastingen, democratie van onderuit en de strijd tegen armoede.”

Op lokaal vlak deelnemen aan de macht is een heel andere manier van aan politiek doen. Geert Asman: “We zetten ook hard in op democratie, transparantie en participatie van de bevolking aan het beleid. Zelzate veranderen, dat doen we van onderuit, samen met de mensen. De mensen zullen in beweging moeten komen. Gelukkig is er in Zelzate een traditie van een bevolking die haar mond roert en die op tafel klopt als het nodig is.”

Iets wat Geert Asman nog eens herhaalde op de installatievergadering: “We zweren trouw de verplichtingen van ons mandaat na te komen. Maar nog belangrijker is dat wij trouw zweren aan de bevolking van Zelzate. Democratische inspraak moet actief georganiseerd worden. We roepen iedereen op om zijn of haar stem te laten horen, om actief mee te werken, via de adviesraden, via de wijkraden. En om na drie jaar ons bestuur te evalueren.
Ik hoop dat jullie dan even massaal aanwezig zullen zijn.”

Labels