Zohra Othman. (Foto Solidair, Kamiel Kelders)

Zohra Othman: “Ik wil weten wat een indexsprong betekent voor iemand met een gemiddeld loon”

Toen Zohra Othman (PVDA+) disctrictsschepen werd in Borgerhout, bouwde ze haar advocatenpraktijk af. Haar inkomen is haar schepenwedde van 1.580 euro per maand. Cumuleren doet ze niet.

Zohra Othman: “Toen ik schepen werd, heb ik mijn aanwezigheid in mijn advocatenkantoor moeten afbouwen. Ik wou mijn schepenambt ernstig nemen en dat is niet combineerbaar met de job van advocaat. Mijn praktijk blijft wel voort draaien, maar dat is dankzij mijn medewerkers. Zelf word ik niet meer betaald voor mijn job als advocaat. Ik cumuleer dus niet. Ik leef van het loon dat ik krijg als schepen: 1.580 euro per maand. De partij heeft dus ook geen andere inkomsten aan mij dan mijn gewone ledenbijdrage. (lacht)

Toen ik nog voltijds als advocate werkte, had ik hetzelfde inkomen. Ik werkte dus vroeger ook al voor zo’n bescheiden, gemiddeld werknemersloon.

Waarom ik dat belangrijk vind? Het klopt dat als je niet leeft zoals je denkt, je gaat denken zoals je leeft, hè. Een dergelijk inkomen is de realiteit voor heel mensen.

Het stuit me tegen de borst dat politici die 5.000 à 6.000 euro  per maand verdienen, beslissen om werkzoekenden na drie jaar hun werkloosheidsuitkeringen stop te zetten

Weet je, het stuit me tegen de borst dat politici die 5.000 à 6.000 euro en meer per maand verdienen, beslissen om werkzoekenden na drie jaar hun werkloosheidsuitkeringen stop te zetten, of om mensen hun leefloon af te nemen als ze een paar keer de Nederlandse les hebben gemist.

Als politicus vind ik het belangrijk dat ik weet wat het betekent voor iemand die 1.600 euro per maand verdient, als het loon één jaar niet wordt aangepast aan de index. Als je 6.000 per maand verdient, dan ga je zo’n indexsprong niet voelen, maar voor iemand met een gemiddeld loon is dat een ingrijpende maatregel, die rechtstreeks aan de koopkracht raakt.

Ik denk dat zulke beslissingen een rechtstreeks gevolg zijn van het feit dat politici niet beseffen wat het betekent om rond te moeten komen met een gemiddeld werknemersloon. Wat het betekent als elke euro telt en je sommige uitgaven zelfs moet uitstellen.”