#DeMaatisVol

“Als de bevolking geduldig is dan komt alles wel goed”, zegt Bart De Wever. Dat doet erg sterk denken aan de eindgeneriek van de Fabeltjeskrant: “Oogjes dicht en snaveltjes toe.” De bevolking lijkt die oproep gelukkig te negeren, schrijft Peter Mertens (PVDA). “De betoging van 24 mei is slechts de start van een nieuwe golf van sociaal verzet om de hoop te laten overwinnen op de wanhoop.”

Het einde van de 38-urenweek, superflexibele werkweken of levenslang interimwerk. Het zijn slechts enkele van de gevaren achter het voorstel voor de hervorming van de arbeidsmarkt van minister van Werk Kris Peeters (CD&V). We vatten de vijf belangrijkste maatregelen van de wet-Peeters kort samen en geven evenveel redenen om de wet te verwerpen.

Het plan Peeters van de minister van Werk (CD&V) heeft de voorbije weken heel wat stof doen opwaaien, vooral omdat het de 38-urige werkweek in gevaar brengt. Is die analyse niet overdreven? Als antwoord op die vraag heeft de studiedienst van de PVDA een brochure uitgebracht: “Het plan Peeters: meer werken, minder verdienen en een dalende levenskwaliteit”.

Unizo-topman Karel Van Eetvelt noemde de aangekondigde vakbondsacties “een oorlogsverklaring” en “terroristenpraktijken”. De democratie interesseert hen enkel als het hun uitkomt”, voegde hij er nog aan toe. PVDA-ondervoorzitter David Pestieau reageert: “Dit zijn geen onschuldige bewoordingen, mijnheer Van Eetvelt. Schaam u!”

“Als we strijden tegen belastingparadijzen en grote belastingfraude, dan mogen we geen toegevingen doen. De maatregelen moeten duidelijk en ambitieus zijn. Dat is het tegenovergestelde van wat de regering-Michel doet”, aldus Marco Van Hees, volksvertegenwoordiger voor de PVDA en auteur van het #BastaPanama-plan. Hier zijn voorstellen.

De toespraak van PVDA-voorzitter Peter Mertens op 1 mei 2016 in Antwerpen.

Iedereen langer werken? Niet echt. De parlementsleden hebben beslist dat hun eigen pensioenprivileges overeind blijven. De grote meerderheid kan nog steeds op 55 jaar met pensioen.

"Er moet altijd maar bespaard worden en het is altijd de bevolking die de rekening gepresenteerd krijgt. Waarom kijkt de regering niet naar Panama-profiteurs die miljarden wegslepen naar belastingsparadijzen?" Zo reageert Tom De Meester (PVDA) op het nieuws dat de regering de 38-urenweek wil afschaffen. De PVDA voerde actie naar aanleiding van een bezoek van minister van werk Kris Peeters en Vlaams minister-president Geert Bourgeois aan Arcelor Mittal. 

Na het ABVV gisteren, was het vandaag de beurt aan het ACV om op straat te komen tegen de maatregelen van de regering die de 38-urenweek en de pensioenen aanvallen. Een betoging met meer dan 8.000 personen, met talrijke jongeren op kop.

Meer dan zevenduizend mensen voerden vandaag in Brussel, Luik en Charleroi actie. Het ABVV had opgeroepen tot de actie tegen de nieuwe aanvallen van de regering tegen de 38-urenweek en tegen de pensioenen. Eind mei komt er een nationale manifestatie. En morgen komt het ACV op straat.

Pagina's