De Belgian Pride, progressieve betoging én kleurrijk feest

Zoals elk jaar zakten afgelopen zaterdag 14 mei weer tienduizenden mensen van alle uithoeken van het land naar Brussel af om te betogen voor gelijke rechten voor holebi’s en transgenders. Ook deze keer stapte een delegatie van de PVDA mee op in deze Belgian Pride, de jaarlijkse manifestatie van de LGBT (Lesbian, Gay, Bisexual & Transgender) beweging.

De Pride zou de Pride natuurlijk niet zijn als er niet ook gefeest werd. Dat neemt niet weg dat het een heus politiek evenement is. In de openingsspeeches werd opgeroepen tot de afschaffing van de discriminerende wetgeving jegens transgenders en voor internationale solidariteit met landen waar parades als de Pride verboden zijn.

Het merendeel van de deelnemers van de Pride zijn gewone werkende mensen die hun seksualiteit en genderidentiteit vrij willen kunnen beleven, en op de Pride kan dat. Dat levert voor de media vaak sensationele beelden op van extravagante individuen, maar men vindt er werkelijk alle sociale en culturele groepen van de maatschappij terug. “Ik was onder de indruk van de grote opkomst en de warmte en diversiteit van het publiek”, vond ondervoorzitter van de PVDA David Pestieau.

Het samenlevingsmodel dat door de Pride verdedigd wordt, is wat de PVDA ‘superdiversiteit’ noemt: een samenleving waarin ieder gelijk en evenwaardig is. De deelnemers van de Pride komen op straat om een maatschappijvisie te verdedigen waarin mensen niet tegen elkaar worden uitgespeeld op basis van huidskleur, geslacht of seksuele voorkeur maar waarin verscheidenheid net wordt geapprecieerd. Het is belangrijk om bruggen te bouwen tussen de verschillende antidiscriminatiebewegingen. In plaats van verdeling, werken we aan samenwerking en solidariteit.

PVDA-volksvertegenwoordiger Raoul Hedebouw was aanwezig op de receptie en stapte ook mee in de betoging. “Net zoals de sociale beweging is het door op straat te komen dat ook de holebibeweging in België al een aantal belangrijke rechten heeft afgedwongen zoals het homohuwelijk. Maar op een dag als vandaag wordt er niet alleen betoogd, de Pride is ook een groot en kleurrijk feest waar iedereen zichzelf kan zijn. En waarom ook niet? Dat feesten werkt aanstekelijk!”

Commentaar toevoegen