De PVDA biedt Geert Bourgeois een zaklamp aan

Donderdag om 14u kwam de ad hoc commissie van het Vlaams Parlement bijeen om de begroting en de gelekte cijfers te bespreken. De PVDA en Comac (PVDA- jongerenbeweging) wachtten Geert Bourgeois op met een zaklamp. Ze hopen dat hij die zou gebruiken om licht te werpen op wat de regering Bourgeois I wil verbergen, met name het feit dat de besparingen een gezin al snel 3.000 euro kunnen kosten.  

De regering Bourgeois I wil besparen op de kinderbijslag, kinderopvang, de zorgpremie en de woonbonus. Het inschrijvingsgeld voor hoger onderwijs zal verhoogd worden, mensen zullen meer moeten betalen voor water en elektriciteit, maar ook jeugdkampen, musea en cultuur zullen duurder worden. Vanochtend vernamen we dat de besparingen ook de rusthuizen en zorginstellingen zouden kunnen raken. “Dit zijn allemaal kosten die rechtstreeks op het gezin terechtkomen. We hebben met onze studiedienst berekend wat al deze maatregelen zouden kunnen kosten voor een familie met drie kinderen. Als we even de rekening maken, komt dit al snel neer op 3.000 euro per jaar”, aldus Sander Vandecapelle, woordvoeder van de PVDA. “Dit zijn de gevolgen van de regering Bourgeois I die ze in het donker proberen te verbergen. Daarom dat we hem vandaag een zaklamp aanbieden, om de gevolgen voor een gemiddeld gezin te belichten.”

De PVDA en Comac vinden dit onaanvaardbaar. Zeker in de context waarin multinationals en grote fortuinen nog steeds nauwelijks belastingen betalen. Volgens Vandecapelle wordt “op deze manier de factuur van de crisis doorgeschoven naar de gewone gezinnen, terwijl er een alternatief voorhanden is, namelijk de sterkste schouders de zwaarste lasten laten dragen.”