Jongerenbanenplan Kris Peeters, of de kloof tussen beleid en realiteit

Om 41.831 jonge mensen uit de werkloosheid te tillen heeft Kris Peeters zijn ‘jobgarantieplan’ opgesteld. “Niet alleen lijkt hij daarbij te zijn vergeten wie de afgelopen jaren het beleid uitmaakte”, reageert Jos D'Haese, de jonge lijsttrekker van de PVDA+ voor het Vlaams Parlement in Antwerpen. “Hij lijkt met zijn plan ook één belangrijk doel over het hoofd te zien: het garanderen van jobs.” De PVDA+ ziet de zaken anders en wil actief werk creëren in de sectoren waar de nood vandaag het hoogst is: de openbare diensten.

Kris Peeters stelde zondag zijn ‘jobgarantieplan’ voor. Na vier maanden zonder werk zou elke jongere volgens CD&V begeleiding, een opleiding of een stage aangeboden moeten krijgen. “Het is opvallend dat de minister-president een paar weken voor de verkiezingen een ander geluid laat horen dan tijdens zijn legislatuur”, merkt Jos D’Haese (21) op. “Toen Peeters nog aan het werk was, stond immers de jacht op de werklozen voorop: verstrengen van de sancties bij de VDAB, uitbreiding van het interimwerk...” Ook federaal werden heel wat maatregelen genomen die specifiek de jongeren viseren, zoals de hervorming van de wachtuitkering.

“En zelfs nu blijft Peeters de jongeren met de vinger wijzen”, stelt Jos D’Haese vast. “Ze zouden niet de juiste competenties hebben, en te weinig ervaring, of ze missen een ‘werkattitude’. Het probleem ligt nochtans niet bij de jongeren, maar bij het tekort aan banen.” Het maakt volgens de jonge lijsttrekker duidelijk hoe groot de kloof is tussen het beleid van de traditionele partijen en de realiteit waarin de jongeren leven.

“Jongeren willen wel werken, maar vinden ook na maanden zoeken gewoon geen job. 15,2% van de Vlaamse jongeren zit op dit moment zonder werk. In Vlaanderen zijn voor elke vacature tien werkzoekenden op zoek naar een job. Waar gaan die jonge mensen werk vinden na de stages en opleidingen van Kris Peeters?” vraagt Jos D’Haese zich af. “Zo worden jonge werkzoekenden richting interimjobs en deeltijdse arbeid geduwd. Maar wie kan een toekomst uitbouwen met een dag- of weekcontact in handen? Probeer dan maar eens een lening aan te gaan.”

“Trouwens, de regering-Peeters liet zelf 1.500 Vlaamse ambtenaren afvloeien, en doet er daar in 2014 nog eens 1.400. Daarnaast staan er de komende jaren 25.000 jobs op de tocht in de Vlaamse steden en gemeenten. Eerst zelf de werkgelegenheid afbouwen, en dan de jongeren een gebrek aan werkattitude verwijten, dat is echt wel de wereld op zijn kop”, reageert Jos D'Haese verbaasd.

Peeters lijkt volgens de PVDA+ dan ook een belangrijk onderdeel van zijn jobgarantieplan te zijn vergeten: het creëren van jobs. De PVDA+ doet daarom zelf een aantal voorstellen om jongeren echt de kans geven om een toekomst uit te bouwen.

“Stabiel werk met een degelijk loon, dát is wat jongeren nodig hebben. Dat werk kunnen we creëren bij de enige sector waar we zelf de touwtjes in handen hebben: de openbare diensten. Er zijn gigantische noden in de zorg, het openbaar vervoer, huisvesting en het onderwijs. En ondertussen staan tienduizenden jongeren te springen om aan de slag te kunnen gaan. Met onze miljonairstaks hebben we ook een concreet plan om die jobs te betalen. Waar wachten we nog op?”

De linkse partij pleit ten slotte voor het behoud van het recht op brugpensioen. “Fakkelbanen, noemen we dat”, legt Jos D’Haese uit. “Ons voorstel is om ouderen, die hun leven lang aan de maatschappij hebben bijgedragen, rust te gunnen wanneer zij daar nood aan hebben op hun 58 jaar. Daaraan koppelen we een verplichte aanwerving van een jongere. Zo kunnen de ervaring én de job worden doorgeven van oud op jong. Een betere stage kan je je niet inbeelden.”

Persdienst PVDA+

Commentaar toevoegen

You must have Javascript enabled to use this form.