PVDA: “De partij van het echte links, met Raoul Hedebouw en Marco Van Hees, eindelijk in het Parlement”

Raoul Hedebouw en Marco Van Hees vertegenwoordigen de hele Belgische werkende bevolking in het federale parlement. (Foto Solidair, Salim Hellalet)

Raoul Hedebouw in Luik en Marco Van Hees in Henegouwen zijn de nieuwe verkozenen van de PVDA in het federale Parlement. Raoul Hedebouw, woordvoerder van de PVDA: “Voor het eerst in 25 jaar komt er een nieuwe politieke familie in het regionale en federale Parlement. En het ziet ernaar uit dat we ook in het Waalse parlement twee verkozenen halen. In Brussel behaalden we 4%, en dankzij een technische overeenkomst kon daar de ondemocratische kiesdrempel van 5% gecounterd worden, waardoor we 3 of 4 verkozenen hebben in het Brussels Parlement.”

In Vlaanderen hielden we een prachtige campagne in een heel moeilijke politieke context. We halen de kiesdrempel van 5% nergens in Vlaanderen maar in Antwerpen zaten we er heel dicht bij. Deze antidemocratische drempel maakt dat we in Antwerpen geen verkozene naar het federale Parlement kunnen sturen. Nochtans behaalt de PVDA 8,9% in de stad Antwerpen, waar ze vierde partij wordt, voor Open Vld, CD&V en het Vlaams Belang. In de stad Gent zitten we op 5%.

Peter Mertens, voorzitter van de PVDA: “120 jaar geleden werd de eerste socialist, Edward Anseele, verkozen in de rode as van de Borinage over Luik tot Verviers. En Anseele sprak de taal van de hele werkende klasse. Vandaag is Raoul Hedebouw verkozen in diezelfde as. En Raoul Hedebouw zal de taal spreken van de hele werkende klasse. Ik weet het: de nationalisten hebben het er erg moeilijk mee, maar wij zijn een nationale partij die ons niet laat verdelen door de plaats waar men geboren is of door de taal die aan de keukentafel wordt gesproken. Voor ons staat het sociale belang voorop, het sociale belang van iedereen in dit land.”

“Wij hebben samen tijdens deze campagne iets opgebouwd. Wij hebben de fundamenten gelegd van een sociale grondstroom die wij de komende vijf jaar absoluut gaan nodig hebben. Ik wil uit de grond van mijn hart, en ook namens het Partijbureau, die duizenden en duizenden vrijwilligers, die honderden kandidaten, jullie allemaal, bedanken voor jullie inzet, omdat jullie het beste van jullie zelf hebben gegeven, omdat jullie tijdens deze campagne niet alleen de PVDA verder op de kaart hebben gezet, maar ook tegen de stroom in hebben durven roeien en een andere stem hebben laten horen, een nieuwe stem, een echte socialistische stem die de extreme ongelijkheid aan de kaak stelt, en die aan dat probleem echt iets wil doen.”

Raoul Hedebouw: “Wij zijn een nationale partij, ik ben een nationale woordvoerder, verkozen voor een nationale partij, en als ik Nederlands praat dan wordt mijn Luikse accent een Limburgs accent. Chers camarades, beste kameraden van Antwerpen, Limburg, Gent… Ik zal ook de vertegenwoordiger zijn van de Vlaamse werkende bevolking!”

“Andere politici hebben het over een proteststem. Maar nee, integendeel: dit is een stem van de hoop. Een linkse stem die nee zegt tegen besparingen. Een stem die gelooft dat wij, de werkende mensen, weer zelfvertrouwen zullen krijgen om sociale geschiedenis te schrijven. Ik wil ook de traditionele partijen waarschuwen. De PVDA+ zal weigeren om deel uit te maken van een meerderheid die wil besparen op kap van de werkende mensen. Dat zeiden we tijdens de campagne, en dat blijven we zeggen. Het is een kwestie van principes. Als jullie ons willen opzadelen met besparingen zoals elders in Europa, dan krijgen jullie te maken met de verkozenen van de PVDA+, maar ook met de werkende mensen die willen dat het gedaan is met dit besparingsbeleid.”

Persdienst PVDA+

Commentaar toevoegen

Reacties

Misschien bij de volgende federale verkiezingen in alle gewesten technische akkoorden afsluiten met andere partijen, om zo de ondemocratische kiesdrempel te omzeilen?
Doe zo verder minder resultaat dan verwacht maar beter dan de vorige keer de partij krijgt naambekendheid en raakt er wel :-)
Gefeliciteerd en heel veel succes in het parlement!!
Het is de eerste keer dat ik echt voldoening heb bij het uitbrengen van mijn stem. Een karige oogst? Neen, een flink begin. Nu doorstoten, en een volwaardige stem worden. Ik ervaar de PVDA als een vriendelijke, héél empathische beweging, in tegenstelling tot àndere partijen die bevolkt worden door veelal grimmige mensen die krampachtig waken over hun eigen welzijn en geen oog hebben voor de minderbedeelde, laat staan dat ze het woord 'gastvrij' in hun vocabulaire hebben zitten. Het zijn partijen van 'boosheid' en grimmig egoïsme. Nee, ik ben blij met de PVDA+, heel blij. Proficiat met de uitslagen! Een zonnige knipoog vanuit Zingem!
gefeliciteerd, succes in parlement. Dan toch er in super, een paar jaar geleden stemde ik voor het eerst PVDA, niet vinden waar ik op zoek was wist toe absoluut niet wat PVDA in hield, maar de interesse er na was groot en nu tevreden niet direct het resultaat waar jullie naar uitkeken maar toch niet slecht de partij komt er wel
Proficiat en sterkte ! Niks zo moeilijk als opboksen tegen vooroordelen en Kapitaal. Wij doen het samen.
Proficiat aan onze partij en aan al haar leden en sympathisanten. Vanaf nu zal onze stem klinken op de politieke tribune en ze zullen het weten. Samen ijveren voor het stoppen van de afbraakpolitiek en vechten voor een rechtvaardige herverdeling van onze arbeid, zodat we krijgen waar we recht op hebben. Wij hebben hiervoor de nodige slagkracht en bekwame mensen, dit hebben we al meerdere malen bewezen met Dirk,Tom,Peter enz. Met de verkozenen en hun brede aanhang moeten we daar in slagen. De start is gegeven en nu op naar de volgende verkiezingen. Hopelijk zonder kiesdrempel en een federale kieskring.