PVDA+ dient haar Europese lijst in, getrokken door Tim Joye en Lydie Neufcourt

V.l.n.r. Tim Joye, Raf Jespers en Han Soete.
Aurélie Decoene.

PVDA+ diende vrijdag 28 maart in Mechelen haar lijst voor de Europese verkiezingen in. Tim Joye (afkomstig uit Menen) trekt de lijst. Deze jonge geneeskundestudent studeerde een tijdje in het Portugese Lissabon. Als jongerenverantwoordelijke van Geneeskunde voor het Volk kant hij zich tegen de verdere privatisering van de gezondheidszorg.

De tweede plaats wordt ingenomen door Lydie Neufcourt, die als lid van het dagelijkse bestuur een schat aan ervaring met zich meebrengt. Aan Franstalige kant trekt Aurélie Decoene de lijst. Zij studeerde politieke en economische wetenschappen, verbleef een tijd in Spanje waar ze deelnam aan de beweging van de indignados en is sinds 2011 voorzitster van Comac, de jongerenbeweging van de PVDA. 

Over de keuze voor jonge lijsttrekkers, zegt Peter Mertens, voorzitter PVDA+ en auteur van de bestseller over de eurocrisis ‘Hoe durven ze?’: “We zien dat Europa een vijver van oudere krokodillen is geworden. Daarom hebben we bewust gekozen voor jonge lijsttrekkers die deel uitmaken van wat men 'de verloren generatie' noemt". 

Tim Joye aanvaardde de plek met de woorden: “Deze lijst is een weerspiegeling van de PVDA+ dat een Europa van solidariteit en samenwerking wil, tegen het huidige Europa van de ongelijkheid en de concurrentie in.” 

“Ik beschik over een ploeg van kandidaten die Europa zeer goed kennen en die veel voorstellen hebben om het te veranderen. Het is een collectief dat me zal helpen om ons Europees sociaal programma te dragen”, verduidelijkt Tim Joye, de jonge lijsttrekker.  

“Lydie Neufcourt is een grote verrijking dankzij haar jarenlange politieke ervaring en organisatorische vaardigheden. Op cultureel vlak hebben we een pak talent en ervaring in huis met Diane Vangeneugden en Lieve Peeters, beiden actief in de culturele sector, in de beweging ‘Red de Cultuur’, tegen de privatisering van de cultuur. Ik denk verder ook aan Tony Fonteyne die syndicaal afgevaardigde is bij de spoorwegen en actief is in de strijd tegen de liberalisering van het openbaar vervoer op Europees niveau. Of bijvoorbeeld Peter Degand, vakbondsman, verpleegkundige en actief in de beweging tegen de commercialisering van de sector van de non-profit. Of ook Raf Jespers, advocaat bij Progress Lawyers Network, die het boek ‘Big Brother in Europa’ schreef, waarin hij al in 2010, lang voor de Snowden-affaire, de antidemocratische ontsporingen van de Europese Unie inzake het bespieden en het controleren van de burgers. Of ook Olivier Winants, die politiek adviseur en jurist is in het Europees Parlement voor de fractie GUE/NGL en Jo Cottenier van de studiedienst van PVDA+ en specialist in Europese vraagstukken”, aldus Tim Joye. 

Han Soete, voormalig coördinator van de andersglobalistische site Indymedia en De Wereld Morgen, en vandaag hoofdredacteur van de krant Solidair, zal de lijst duwen. Johan Hoebeke, erehoogleraar in moleculaire immunologie bij het ‘Nationaal wetenschappelijk onderzoekscentrum’ (C.N.R.S.-Straatsburg, Frankrijk) zal de laatste opvolger zijn.