PVDA en jongerenbeweging steunen studentenprotest en zijn aanwezig op studentenbetoging

De PVDA en haar jongerenbeweging Comac steunen de studenten volledig in hun protest tegen de aangekondigde maatregelen, en zullen goed vertegenwoordigd zijn op de studentenbetoging die deze namiddag in Brussel plaatsvindt. Naast honderden studenten van jongerenbeweging Comac zullen PVDA-voorzitter Peter Mertens, Kamerlid Raoul Hedebouw, Brussels parlementslid Michaël Verbauwhede en Comac-woordvoerders Jos D’Haese en Line De Witte meestappen voor een toegankelijk en kwaliteitsvol onderwijs.Comac is al sinds de aankondiging van de maatregelen actief om studenten te informeren en in beweging te brengen. “De besparingen op onderwijs zijn dan ook onbegrijpelijk”, zegt Jos D’Haese, woordvoerder van Comac. “Deze regering verhoogt het inschrijvingsgeld, maar bespaart ook op de werking van onze universiteiten en hogescholen. Zo glijdt ons onderwijs verder af naar minder toegankelijkheid en kwaliteitsdaling.”

De maatregel die het meest in het oog springt, is ongetwijfeld de verhoging van de studiegelden. “Zelfs een beperkte verhoging zal ervoor zorgen dat mensen afhaken, dat jongeren hun dromen niet kunnen waarmaken. Het is schrijnend dat deze regering de nu al galopperende ongelijkheid in het onderwijs op deze manier enkel versterkt. Met Comac en de PVDA verzetten we ons daarom tegen élke verhoging van het inschrijvingsgeld.”

“Het inschrijvingsgeld bedraagt vandaag al 620 euro”, voegt Line De Witte  toe. “Wanneer daar nu drie tot vierhonderd euro bijkomt, betekent dat een enorme kost voor de studenten of hun ouders. Reken maar uit wat zo’n verhoging kost aan een gezin met twee of drie studerende kinderen. Dat is bijna een maandloon extra dat in september op tafel moet worden gelegd! De regering schuift de factuur van de crisis op deze manier door naar de jongeren en gezinnen, en dat is onaanvaardbaar.”

De PVDA en haar jongerenbeweging Comac steunen de studenten dan ook volledig in hun protest tegen de aangekondigde maatregelen, en zullen goed vertegenwoordigd zijn op de studentenbetoging die deze namiddag in Brussel plaatsvindt. Naast honderden studenten van jongerenbeweging Comac zullen PVDA-voorzitter Peter Mertens, Kamerlid Raoul Hedebouw, Brussels parlementslid Michaël Verbauwhede en Comac-woordvoerders Jos D’Haese en Line De Witte meestappen voor een toegankelijk en kwaliteitsvol onderwijs.