PVDA+ legt feesttrein in als protest tegen afschaffen stoptreinen

Vandaag, woensdag 14 mei, nemen een 25-tal jongeren van de PVDA+ de stoptrein van 18.23 u van Leuven naar Brussel en terug. Ze maken er een feesttrein van als protestactie tegen de pas aangekondigde nieuwe dienstregeling van de NMBS, die vanaf december ingaat en waarbij tal van vroege en late treinen worden afgeschaft. Jos D’Haese, de jonge lijsttrekker van de PVDA+ voor het Vlaams Parlement in Antwerpen, rijdt alvast mee op de feesttrein.

In het nieuwe plan zullen er voor 7.18 u en na 21.41 u geen stoptreinen meer rijden tussen Leuven en Brussel. Om dit aan te kaarten gaan de PVDA-jongeren symbolisch feesten op de stoptrein Leuven-Brussel. Als de jongeren zo vroeg van een feestje moeten terugkeren, dan moet het feest maar op de trein zelf plaatsvinden, vinden ze. Muziek en drank zijn voorzien op de PVDA+ -feesttrein.

“De huidige politiek kiest jammer genoeg niet voor een sociaal en duurzaam spoorverkeer”, zegt Sander Vandecapelle, PVDA+-Kamerlijsttrekker in Vlaams-Brabant. “Concreet zijn er sinds 2005 reeds 7.000 NMBS-werknemers minder en is de dotatie per reiziger gezakt van 0,18 naar 0,14 eurocent per gespoorde kilometer. Dit heeft er onder andere voor gezorgd dat er sinds 2005 bijna drie keer meer vertragingen zijn. Het aantal treinen dat met vertragingen rijdt, is gestegen van 6% tot 15%. Sinds het van de liberalisering van de NMBS is de kwaliteit er dus enkel op achteruit gegaan.”

“Met de PVDA+ willen we een efficiënt, goed gespreid, veilig en goedkoop openbaar vervoer. Het treinverkeer moet gepromoot worden, dit wil dus zeggen: meer in plaats van minder treinen. We willen concreet dat er massaal geïnvesteerd wordt in een dicht vervoersnet voor reizigers waarmee mensen makkelijk van en naar het werk kunnen of een culturele uitstap kunnen maken. De oplossing is volgens ons niet minder maar meer overheidssteun voor het spoor.”