PVDA vraagt ontslag N-VA-staatssecretaris Theo Francken na aanwezigheid op verjaardagfeestje VNV-collaborateur Bob Maes

Het voorbije weekend werd in beperkte kring de negentigste verjaardag gevierd van Bob Maes. Bob Maes is de oprichter van de Vlaamse Militanten Organisatie, voorloper van de ondertussen verboden extreemrechtse privémilitie Vlaamse Militanten Orde. Onder de aanwezigen onder anderen Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts en federaal staatssecretaris Theo Francken, allen N-VA, zo meldt de blog van het Anti-Fascistisch Front.*  

“Het is zeer verontrustend dat twee regeringsleden aanwezig zijn op een feestje van iemand die collaboreerde tijdens de Tweede Wereldoorlog, daar nooit enige spijt over heeft betoond en die na de oorlog bovendien de extreemrechtse paramilitaire knokploeg VMO oprichtte”, zegt PVDA-voorzitter Peter Mertens.

De VMO kwam onder meer in het nieuws met aanslagen tegen migranten en tegen organisaties die zich inzetten voor de opvang van migranten. “Net voordat de nieuwe staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken een hard asielbeleid aankondigt, en ook opnieuw gezinnen en kinderen wil laten opsluiten in gesloten centra, gaat diezelfde Francken doodleuk naar een feestje met de intimi van VMO-leider Bob Maes. Wij vragen ons af welke ethiek Theo Francken volgt”, aldus Peter Mertens.

Eerder al kwam Francken zelf in het nieuws toen Humo** onthulde dat hij lid was van de Vlaams Nationale Vrienden (VNV), een zogenaamde ‘vriendenclub’ binnen de N-VA die bekend zijn om “hun homohaat, hun racisme en hun diepe afkeer van alles wat neigt naar links”. “Hoe is het mogelijk dat zo iemand vandaag in alle eer en geweten staatssecretaris voor Asiel en Migratie is, en de krijtlijnen moet uittekenen van wie in ons land komt en wie uit ons land moet verdwijnen?”, vraagt de PVDA-voorzitter zich af. “Het meest serene signaal dat de N-VA vandaag kan geven is het ontslag aanbieden van Theo Francken als staatssecretaris en Ben Weyts als minister.”

Op het feestje voor de negentigste verjaardag van Bob Maes in Zaventem waren nog geen twintig mensen aanwezig. Vlaams minister Ben Weyts houdt een toespraak voor Bob Maes, Vlaams parlementslid Karl Vanlouwe overhandigt bloemen en federaal staatssecretaris Theo Francken applaudisseert enthousiast.

“Dat verschillende N-VA-prominenten uitgerekend dit weekend op een verjaardagsfeestje van een veroordeelde VNV-collaborateur aanwezig waren bij een nauwe kring van intimi van nauwelijks twintig mensen, zet ook de uitspraken van Jan Jambon over de collaboratie in een ander daglicht. Blijkbaar is het voor bepaalde kringen binnen de N-VA nog steeds zeer moeilijk om de collaboratie van een deel van de Vlaamse beweging met het Hitler-fascisme te veroordelen. Als de N-VA het echt ernstig meent met de veroordeling van deze zwarte bladzijden uit onze geschiedenis is het nodig dat ze een krachtig signaal geeft, een einde maakt aan de zogenaamde Vlaams Nationale Vriendenkring en aan de vergoelijking van de collaboratie”, aldus nog Mertens.

* http://aff.skynetblogs.be/archive/2014/10/13/ben-weyts-en-theo-francken-op-feestje-voor-oud-vmo-leider.html).

** http://www.humo.be/humo-archief/32872/ex-senator-kim-geybels-en-haar-minnaar-bas-luyten-een-jaar-na-het-thaise-drugsschandaal

Persdienst PVDA

NB: Bob Maes was als jongere lid van het fascistische Vlaamsch Nationaal Verbond (VNV) de al even zwarte Nationaal-Socialistische Jeugd Vlaanderen. Na de oorlog zit hij een jaar in voorhechtenis en verliest hij zijn burgerrechten voor 20 jaar. In 1950 richt Bob Maes de Vlaamse Militanten Orde op. Bob Maes ontbindt de VMO in 1971 omdat talloze leden in problemen zitten, en ook om de gerechtelijke politie om de tuin te leiden. Er lopen immers een aantal processen tegen meerdere VMO-leden voor hun aandeel bij de zware rellen op het ereperk in Stekene waar de VMO op 30 juni 1969 een herdenkingsplechtigheid ter ere van de SS-gesneuvelden organiseert. Voorts worden ruim zeventig huiszoekingen verricht naar aanleiding van een confrontatie tussen de VMO en een plakploeg van het FDF waarbij FDF’er Jacques Georgin om het leven komt.