PVDA wil niet weten van zonnepanelentaks voor gezinnen

Vlaams energieminister Turtelboom wil gezinnen met zonnepanelen een netvergoeding van 250 euro per jaar aanrekenen. De PVDA verzet zich tegen deze zonnepanelentaks, en wil dat Electrabel en de grote zonneparken betalen.

“De Raad van State heeft een gelijkaardige taks van de vorige Vlaamse energieminister, Freya Vanden Bossche, nog maar net met de grond gelijk gemaakt, en Annemie Turtelboom probeert het opnieuw. Dit is de schaamte voorbij”, reageert Tom De Meester, de energiespecialist van de PVDA.

“Wij verzetten ons resoluut tegen dit soort netvergoedingen voor de kleine eigenaar”, zegt Tom De Meester. “Op die manier krijgen modale gezinnen de rekening gepresenteerd van een falend subsidiebeleid, terwijl de woekerwinsten van grote industriële zonnepanelenparken mooi buiten schot blijven. Dit is een regering voor bankiers en energiebaronnen, niet voor de hardwerkende Vlamingen.

In haar Cactusplan (www.pvda.be/cactusplan) werkt de PVDA een alternatief uit.

1. Haal de kosten voor groene stroom uit de stroomfactuur. Tom De Meester: “Het is onrechtvaardig dat de Vlaamse regering de distributienettarieven voor alle gezinnen verhoogt, en de gezinnen met zonnepanelen doet opdraaien voor de ontspoorde subsidiekosten. De gezinnen betalen de rekening, terwijl het vooral de grote zonnepanelenparken zijn die de subsidies opsouperen.”

2. Laat Electrabel & co betalen. “De nucleaire woekerwinsten van Electrabel en co worden nog altijd maar voor een klein deel afgeroomd. Het is de logica zelve dat een deel van die woekerwinsten gebruikt wordt om de investeringen in groene stroom te betalen. Nu zijn de lusten voor Electrabel en de lasten voor de consument. Dat kan niet blijven duren.”

3. Pak de woekerrendementen van grote zonnepanelenparken aan. “Minister Turtelboom wil niet raken aan de torenhoge subsidies van de meer dan 3.000 bestaande industriële zonneplantages. Wij willen via een audit de rendabiliteit van die grote parken onderzoeken en herleiden tot een aanvaardbaar niveau van 5%. Het is onaanvaardbaar dat die woekersubsidies voor 20 jaar vast liggen en dat de Vlaamse regering daar tot op vandaag niet aan wil raken. De gezinnen draaien vandaag op voor de miljoenensubsidies van multinationals à la Katoen Natie, die uit louter speculatieve overwegingen massaal geïnvesteerd hebben in zonnepanelen.”

Ondertussen loopt bij het hof van beroep ook nog altijd een rechtszaak van Tom De Meester, in naam van 18.000 consumenten, tegen het doorrekenen van de zonnepanelensubsidies in de distributienettarieven. De Meester kreeg in een tussenarrest principieel gelijk, maar wacht nu op een uitspraak van het Hof van Cassatie in het dossier.

Persdienst PVDA

Commentaar toevoegen

You must have Javascript enabled to use this form.

Reacties

Beste, Nu betaal ik nog voor het gebruik van het net, en dit gaat à rato van mijn verbruik. Ik zou het heel gek vinden dat een vast bedrag wordt voorzien voor het op het net zetten van een beetje elektriciteit dat wij op zonnige dagen zouden overhebben. voor mij mogen ze een vergoeding vragen voor het gebruik van het net, of anders het storten op het net, maar dit zou ook à rato moeten zijn van datgene wat wij leveren, en dit zeker ook voor de grote producenten die op speculatieve wijze hun panelen hebben staan. Ik zou in principe niet meer mogen betalen dan ik nu betaal aan het gebruik van het net, op voorwaarde dat mijn verbruik hetzelfde blijft met de plaatsing van zonnepanelen. zo kan ik er wel mee leven. groeten, Herman
turtelboom kan beter samen met haar collega's een deel in leveren van hun dik loon en hun voordelen inleveren. en als ze de gewone mensen met zonnepanelen met rust laten,als wij ons jaarlijks stroom verbruik zelf opwekken waarom moeten wij er dan nog extra voor betalen. ze hebben het er wel over dat in de winter de stroom uit kan vallen,maar de mensen met zonnepanelen zorgen toch ook voor dat ze minde afnemen van het net. en in de plaats van zonnepanelen voor de particulieren te promoten probeert ze ons te kloten. ze moest in de grond kruipen van schaamte,als ze bij katoennatie dan gaat aankloppen en de varkenskwekers enz die heel hun stallen vol hebben gelegd. er zijn zelfs varkens boeren die al hun varkens weg hebben gedaan en teren van de opbrengst van hun zonnepanelen.
Dit is ook schandalig, ik heb mijn zonnepanelen laten plaatsen na het einde van de subsidies, dit zonder enige tussenkomst, ik krijg ook geen groene stroomcertificaten, die heb ik ook niet nodig, maar mij dan straffen omdat ik GEEN subsidies nodig heb, is er ver over.
Mensen die deze zonnepanelen hebben kunnen plaatsen zullen nu ook wel het kapitaal hebben om een crisisbijdrage te leveren. Trouwens heel dit systeem zit fout in mekaar, het is niet aan de burger om zonnepanelen te plaatsen, maar wel aan de elektriciteitsproducenten om onze daken te huren en daar dan zonnepanelen op te plaatsen! Nu doet men aan prefinanciering op kap ban de burger, onder het mom dat uw geld hier veel meer opbrengt dan op de bank. (Je moet dit geld dan wel hebben)
Ik ben 100% zeker dat de maga-zonne-installaties niet veel winst genereren en soms zelfs op verlies draaien. in 2009 wilden banken zelfs geen leningen toestaan voor grote projecten omdat het rendement overal zwaar onder de verwachtingen lag. Als er geen stroomcertificaten zouden geweest zijn dan was de investering zwaar verlieslatend en had men inderdaad deze investeringen nooit gedaan. Als er dus één iemand een fout gemaakt heeft, dan is het de overheid die en geen plafond heeft gesteld op het aantal panelen en de grote investeerders eveneens 450€ per 1000kWh beloofde gedurende 20 jaar. Dat er hier gepleit wordt om contractbreuk te plegen vanuit de overheid is bijzonder angstaanjagend. Het zou van dit land een paria maken. Waarom zouden trouwens eigenaren van grote zonne-installaties moeten opdraaien voor de miskleun van de overheid? Wat is dat voor een kromme redenering. De eigenaars van kerncentrales en de fossiele industrie, beiden trouwens veel zwaarder gesubsidieerd dan de kleine varkensboer, moeten hiervoor opdraaien. Zij zijn de grote vervuilers. Dat Electrabel ooit stroomcertificaten kreeg om in Gent een steenkoolcentrale om te bouwen tot een biocentrale met houtpellets ingevoerd vanuit Canada, is ook nog zo'n schande, waar iedereen voor opdraait. Dat sommige linkse kiezers de factuur willen doorschuiven naar hun buurman die wat varkentjes heeft ... en een zonnedak. Wel daar ril ik van. Is er een probleem dat zonnepanelen meer opbrengen dan varkens? Dan zegt dat iets over onze samenleving waar consumenten niet meer bereid zijn om iets te betalen voor eten zodat ook de producent nog een leefbaar inkomen heeft.