Studiedienst PVDA+ brengt brief Europese Commissie tegen wet-Major uit

De studiedienst van de linkse PVDA+ brengt exclusief de brief uit die de Europese Commissie richtte aan de Belgische regering. “Er is al veel gepraat over de Belgische dokwerkers die vrijdag betoogden in Brussel, maar er is heel weinig gezegd over het waarom van de actie”, legt PVDA-voorzitter Peter Mertens uit. “Onze studiedienst brengt deze brief van de Europese Commissie uit zodat iedereen met eigen ogen kan lezen hoe zwaar de aanval is die de Europese Unie lanceert tegen de havenarbeiders. De brief is de eerste stap die de Europese Commissie zet in een inbreukprocedure om een eind te maken aan het beschermd statuut van de Belgische havenarbeiders, beter gekend als de wet-Major.”

“Wij verdedigen het bestaande statuut van erkende havenarbeid”, zo zegt Mertens. “Het is een modern systeem dat zorgt voor een degelijk loon en bescherming bij economische werkloosheid. De dokwerkers staan 24 uur op 24 uur klaar en werken nu al flexibel genoeg om de wisselende situaties in de haven op te kunnen vangen. Het is van levensbelang dat ze in veilige omstandigheden werken, dus de huidige bescherming is echt nodig. De plannen van de Commissie zetten de deur wagenwijd open voor sociale dumping in de haven. Maar dit is niet alleen een kwestie van havenarbeid. Als de sociale bescherming in de sterke sectoren wordt aangerand, dan zal op termijn geen enkel statuut en werksituatie veilig zijn. En dat is voor de PVDA+ onaanvaardbaar.”

De studiedienst van de linkse PVDA+ bestudeerde de brief. “Samengevat wil de Europese Commissie de liberalisering in de Belgische havens. De sociale verworvenheden van de havenarbeiders zou worden afgebroken en de controle door de vakbonden zou onmogelijk gemaakt worden”, zegt Mertens. “De Commissie gebruikt het argument dat de wet-Major een beperking is op het Europees principe van vrijheid van vestiging. Maar het heeft in feite niets met vrijheid van vestiging maar alles met goedkopere arbeidskrachten en betere concurrentiepositie te maken. En daarvoor moeten de sociale verworvenheden sneuvelen. Patroons zouden zelf hun contingent kunnen kiezen of samenstellen. Er zouden geen zogenaamd beperkende regels meer mogen bestaan bij de organisatie van het werk. En het logistieke contingent voor logistieke arbeid in het havengebied zou afgeschaft worden. Dit is zonder twijfel de zwaarste aanval op de wet-Major tot nog toe.”

De PVDA+ vraagt een kordaat antwoord van de regering: “Sinds de Belgische overheid de brief van de Commissie ontving op 28 maart, is het oorverdovend stil langs de kant van de regering, en langs de kant van de betrokken minister, Monica De Coninck. Waarop wacht deze regering om de intrekking van de brief te eisen en het statuut van de havenarbeiders voluit te verdedigen?”

• Lees hier het volledige dossier.

• Lees hier de brief van de Commissie.

• Lees hier het artikel “1.500 woeste dokwerkers betogen tegen de aanval van Europa op hun statuut”