Toeteractie PVDA+ :: 'Maak Liefkenshoektunnel permanent tolvrij'

De PVDA+ voerde vandaag actie aan de brug over de ring ter hoogte van de Luitenant Lippenslaan met een reusachtig spandoek 'Hou Liefkenshoek tolvrij'. Ze vroegen de voorbijrijdende auto's om te toeteren voor een tolvrije Liefkenshoektunnel.

Peter Mertens: 'We staan hier bij een toeteractie om de Liefkenshoektunnel permanent tolvrij te maken. Dat zou de ring sterk ontlasten. De Liefkenshoektunnel is één van de meest onderbenutte tunnels van Europa. De tunnel is nochtans volledig afbetaald. Toch wil de Vlaamse regering verder tol blijven heffen voor de financiering van de Oosterweelverbinding.'

Minder verkeersellende

Sinds de Liefkenshoektunnel twee weken geleden tolvrij is gemaakt tijdens de spitsuren loopt het verkeer rond Antwerpen erg vlot en zijn er amper files op de E34, de E313 en de ring richting Gent. Het gaat echter om een tijdelijke maatregel tot 20 juni.

Peter Mertens: 'We zien dat het verkeer vlot doorstroomt als de tunnel tolvrij is, zoals nu bij piekuren. Wij vragen dat die doorstroming permanent wordt gegarandeerd door de tunnel tolvrij te houden. We kunnen heel wat internationaal verkeer wegleiden van de ring, zoals verkeer uit Nederland dat naar Gent en Frankrijk gaat.'

De PVDA+ ijvert al jaren voor het tolvrij maken van de Liefkenshoektunnel. Het is een onmiddellijk toepasbaar voorstel dat snel heel wat verkeersellende kan wegwerken en dat al een groot deel doorgaand vrachtverkeer uit de stad kan houden. Dat zien we vandaag in de praktijk. Daarom lanceert de PVDA+ een petitie voor het permanent tolvrij houden van de Liefkenshoektunnel.