Besparingen

Griekenland staat in brand. De officiële dodentol liep donderdag 26 juli op tot 81. 47 mensen werden nog steeds vermist. Het land rouwt. Maar het land is ook woedend. Woedend op de Griekse regering en de Europese Commissie. De schandalige besparingen die het Griekse worden opgelegd, knipten sinds 2012 maar liefst 27% uit het budget voor de brandweer.

De beeldspraak van minister van Volksgezondheid Maggie De Block loog er niet om. Ze zou besparen met de scalpel, niet met de botte bijl. De patiënt zal niets voelen. Maar vandaag bloklettert De Standaard op haar voorpagina: “De Block treft patiënten”. Wat is het nu? We interviewden Dirk Van Duppen, huisarts bij Geneeskunde voor het Volk (GVHV).

De aanval van de regering Michel op de gezondheidszorg, treft nu ook de eerste lijn. De regering zal in  2017 geen nieuwe wijkgezondheidscentra (WGC) erkennen. "Nochtans bieden die via het systeem van forfaitaire geneeskunde gratis eerstelijnsgezondheidszorg aan," reageert Dirk Van Duppen van Geneeskunde voor het Volk.

Raoul Hedebouw (PVDA) over de begroting 2017: “In plaats van de zieken, de lonen en de pensioenen aan te pakken, moeten de grote vermogens worden aangepakt. Niet morgen, niet overmorgen, maar vandaag.”

De PVDA eist dat er klaarheid komt over het treinongeval in Saint-Georges-sur-Meuse. Volksvertegenwoordiger Marco Van Hees zal daarover vandaag bevoegd minister Bellot in de Kamer interpelleren.

De meest in het oog springende maatregel van het Justitieplan van minister Geens is het voorstel om belastingontduikers, sociale fraudeurs en financiële delinquenten niet langer naar de gevangenis te sturen. “Witteboordencriminelen moeten volgens de minister zelfs nooit meer vervolgd worden”, schrijft de pers vandaag. Financiële strafdossiers zouden geen zaak meer zijn voor het gerecht.

De Europese Centrale Bank (ECB) haalt een bazooka boven. Neen, niet om de eurozone of de Europese economie te redden. Maar wel het besparingsbeleid. En om de weerstand van het Griekse volk in de grond te boren.

N-VA, CD&V, Open Vld en MR onderhandelen over de vorming van een nieuwe federale regering. Op tafel ligt een voorstel om de socialezekerheidsbijdragen, die de werkgevers betalen op de brutolonen van hun werknemers, te verlagen van 33% naar 25%. “Men zegt dat de rechtse regering een huzarenklus wil klaren: en besparen en lasten verlagen. The name of the game is nochtans simpel: graaien bij de ene, sinterklaas spelen bij de andere, en ons ondertussen wijsmaken dat echt iedereen moet inleveren”, reageert Peter Mertens, voorzitter van de PVDA.

Donderdag om 14u kwam de ad hoc commissie van het Vlaams Parlement bijeen om de begroting en de gelekte cijfers te bespreken. De PVDA en Comac (PVDA- jongerenbeweging) wachtten Geert Bourgeois op met een zaklamp. Ze hopen dat hij die zou gebruiken om licht te werpen op wat de regering Bourgeois I wil verbergen, met name het feit dat de besparingen een gezin al snel 3.000 euro kunnen kosten.  

De nieuwe Vlaamse regering heeft ondertussen een hele waslijst aan besparingsmaatregelen klaar liggen. Maar ze blijft voor onaangename verrassingen zorgen. De regering Bourgeois I wil nu ook de subsidies voor animatie in de Vlaamse woonzorgcentra meer dan halveren.

Pagina's