Tom De Meester

Energie-expert Tom De Meester, het boegbeeld van de strijd tegen de Turteltaks, wordt de nieuwe Nederlandstalige woordvoerder van de PVDA, naast voorzitter Peter Mertens. Een portret.

"Dubieuze beleggingsfondsen die investeren in chemische wapens en bedrijven die de mensenrechten niet respecteren, dat kan voor ons absoluut niet", zo reageert Gents PVDA-voorzitter Tom De Meester in VTM Nieuws op het #publischandaal.

Dat de gezinnen moeten opdraaien voor de schuldenberg die subsidies voor zonnepanelen hebben gecreëerd, is onrechtvaardig, vindt Tom De Meester. De particulier die enkele panelen op zijn dak heeft gelegd viseren, is dat ook. Het zijn de winsten van de industriële megazonneparken die moeten worden aangesproken.

De Vlaamse regering en de distributienetbeheerders willen de ontspoorde subsidiekosten voor groene stroom opnieuw doorrekenen aan de consument. Dat zal leiden tot forse prijsstijgingen van dertig procent voor een gemiddeld gezin. “Onaanvaardbaar”, zegt PVDA-energiespecialist Tom De Meester. De PVDA verzet zich tegen de zoveelste prijsverhoging, en wil dat Electrabel en de grote zonneparken de groenestroomfactuur betalen.

De PVDA verzet zich tegen de plannen van de federale regeringsonderhandelaars om de kerncentrales Doel 1 en 2 langer open te houden. Levensgevaarlijk, zegt de PVDA, die de nucleaire woekerwinsten integraal wil afromen om te investeren in duurzame energieproductie.

Als het weer tegenvalt, is het risico reëel dat er deze winter een stroomtekort is. De overheid had dit kunnen zien aankomen, zegt PVDA-energiespecialist Tom De Meester. Hij pleit ervoor dat de overheid een strategische meerjarenplanning voor onze energievoorzieining opstelt en dat er een verbod komt op sluitingen van centrales.

De Vlaamse regulator VREG, die sinds 1 juli bevoegd wordt voor de distributienettarieven voor elektriciteit, heeft de distributienetbeheerders Eandis en Infrax toestemming gegeven om vanaf 1 januari 2015 de tarieven te verhogen, melden verschillende media vandaag. De PVDA protesteert met klem tegen deze nieuwe prijsverhogingen.

In de aanloop naar de verkiezingen laat Radio 2 luisteraars hun vragen rechtstreeks aan politici stellen. Eric Steeman en Jeffrey Van Walle, beiden werknemers van Arcelor Mittal in Gent, zijn bezorgd over de kwestie van de pensioenleeftijd. Tom Demeester lichtte het standpunt van de PVDA+ toe.

Video

De naakte waarheid over Tom De Meester...

Je redt het klimaat niet door propere lucht te kopen in Polen. We moeten zélf investeren in betaalbare, groene stroom, en de kosten rechtvaardig verdelen. Dat zegt Tom De Meester, PVDA-energiespecialist en lijsttrekker voor de Kamer in Oost-Vlaanderen.

Pagina's