Standpunt

Wie dit weekend de nieuwjaarsrecepties van de PVDA in Luik, Gent, Brussel of Genk bezocht, zal u zeggen: er waait een frisse, enthousiaste wind bij dit opkomend links!

De 85 rijkste personen op deze wereld bezitten evenveel als 3,5 miljard mensen. 85 man, daar vul je geen dubbeldeksbus mee. De 1 procent rijksten zagen hun vermogen de laatste 30 jaar fors toenemen in 24 van de 26 bestudeerde landen, schrijft Oxfam in het rapport Working for the few van 20 januari.

Nieuws

“Welkom in Gent”, “Gent solidair!” Vriendelijke plakkaten als begroeting voor de voetmars van de Afghanen. Overal kreeg de driedaagse mars dat hartelijke onthaal. In Affligem, Aalst, Merchtem, Wetteren heeft het Vlaanderen van de solidariteit zich getoond. Het heeft de stappers onderdak geboden, en eten. Het stond langs de weg te applaudisseren. En in Gent, in een eivolle Vooruit, werd de mars warm afgesloten. Zoals dat enkele weken geleden in Wallonië al het geval was, zijn de Afghanen en de mensen die hen steunen (de vakbonden, de ngo’s en gewone burgers) erin geslaagd het probleem politiek op tafel te leggen. Ze hebben veel sympathie voor hun zaak gewonnen.

Had je dat ook? Dat gevoel dat je in 2014 in een andere wereld wakker werd? “De miljardairs hebben 524 miljard dollar meer binnengehaald in 2013”, schreef een zakenkrant. Een andere kopte: “Record in Wall Street en van de Bel20”. En voorzitter Herman Van Rompuy van de Europese Raad verkondigde: “De groei is teruggekeerd in de eurozone.” Elio Di Rupo heeft het dan weer over “nieuw vertrouwen”. Enige schaduw over dat mooie plaatje: het afschuwelijke lot van Johnny Thijs die bpost verlaat, want 650.000 euro per jaar, dat is echt te weinig.

Over niks gaan ze nog akkoord, de partijen aan de macht. Bankenwet, jachtvliegtuigen, fiscale hervorming: over alles liggen ze overhoop. De kiesstrijd is vroeg losgebarsten, ’t is waar. Maar achter die verbale wrijvingen waarbij ieder zich profileert, schuilen ook daden.

“Ik wil de shit van de banken niet meer opruimen” Dat komt van Bruno Tobback, de sp.a-voorzitter.

“Meer dan anderhalf miljoen Belgen moeten rondkomen met een inkomen onder de armoedegrens”, meldt onderzoekster Jill Coene (UAntwerpen) bij de presentatie van het nieuwe Jaarboek Armoede en Sociale Uits

Anmetkwor is een meisje van Afghaanse origine in het lyceum van Molenbeek. Er hangt haar een uitwijzing boven het hoofd. Amir Mohammad Jafari is er 12. Hij zit in het vijfde leerjaar in Geraardsbergen.

Hoe vaak heb je je kinderen al niet naar school gevoerd, denkend aan hun toekomst? Hopend dat zij en hun klasgenootjes het later goed zullen stellen. Elk kind verdient zijn kans.

Een stad aan zee, zo groot als Gent of Luik, met houten huizen en daken van golfplaten. Door die stad razen winden van 380 km per uur en golft het water 15 meter hoog.

Pagina's