Begroting

Na een hele ochtend touwtrekken kon minister Van Overtveldt toch aankondigen dat de hele regering het nu eens is over de invoering van de effectentaks. Wat hij vertelde, bevestigt wat de PVDA, en ook economen als professor De Grauwe, al sinds het Zomerakkoord vertelden: die effectentaks stelt niets voor.

Sinds haar aantreden in 2014 legt de federale regering de bevolking voor miljarden sociale bezuinigingen op. In naam van een begrotingsevenwicht dat er maar niet komt. Nu plant de regering opnieuw 8 à 9 miljard euro bezuinigingen. Intussen groeit de armoede (vooral bij vrouwen) en de jobonzekerheid en gaat kapitaal met een steeds groter deel van de nationale koek aan de haal, ten koste van wie werkt.  

“De lonen doen dalen, is dat een sociale maatregel?” Die vraag stelde PVDA-volksvertegenwoordiger Raoul Hedebouw aan Europees commissaris Marianne Thyssen tijdens haar hoorzitting in de Kamer. Thyssen werd er zowaar wat zenuwachtig van. 

Raoul Hedebouw (PVDA) over de begroting 2017: “In plaats van de zieken, de lonen en de pensioenen aan te pakken, moeten de grote vermogens worden aangepakt. Niet morgen, niet overmorgen, maar vandaag.”

De maatregelen die de regering nu neemt, heeft ze vorig jaar en het jaar voordien ook al genomen. Het gat in de begroting is er alleen maar groter door geworden, en onze economische kar staat stil, zegt Peter Mertens. Misschien tijd om van aanpak te veranderen, en te investeren om de economische kar opnieuw los te trekken. De PVDA wil de fiscale knowhow van haar studiedienst graag ter beschikking stellen van de CD&V.

De Panama Papers tonen aan dat er een radicalisering van een financiële toplaag in de samenleving bezig is, schrijft PVDA-voorzitter Peter Mertens. 'Het wordt tijd dat het pamperen of vergoelijken van dit soort fiscaal extremisme stopt en dat er echt een zerotolerantie wordt ingevoerd tegen de lobby die miljarden onbelast geld uit ons land versluist.'

“Allemaal linkse praat.” Dat antwoordde minister Van Overtveldt toen de PVDA vorig jaar waarschuwde voor een begrotingstekort. Nu kijkt de regering naar een gat van 3,2 miljard. “Geen rekenfout maar een ideologische fout”, sneert Raoul Hedebouw.

Vorige woensdag 7 oktober betoogden meer dan 100.000 mensen om aan te geven dat ze de besparingsmaatregelen meer dan beu zijn. Uit een recente peiling blijkt dat 84% van de Belgen denkt dat de taxshift van de regering geen positieve impact op de koopkracht zal hebben. De meeste Belgen trappen niet in de verhaaltjes van de regering en ze hebben gelijk.

Terwijl tienduizenden syndicalisten op 11 en 19 maart manifesteerden tegen de regeringsmaatregelen voerde La Libre een peiling uit. Blijkt dat 61% van de Belgen een vermogensbelasting wil. Nauwelijks 25% ziet een btw-verhoging zitten. De nieuwe acties én deze cijfers bezorgen de regering Michel-De Wever alweer kopzorgen.

Vandaag kwam de parlementaire Commissie Financiën en Begroting samen om zich te buigen over de begrotingscijfers van de nieuwe federale regering. Voor de PVDA nam Marco Van Hees het woord. Hij merkte op dat deze minister, die ook verantwoordelijk is voor de Nationale Loterij, iedereen fors laat betalen. Maar het winnende lot, dat wordt steeds aan de allerrijksten uitgedeeld. De slogan van deze regering is dus niet “word schandalig rijk”, maar eerder: “blijf schandalig rijk”.

Pagina's