Jos D'Haese

Het was een bewogen week voor het Oosterweeldossier, met als orgelpunt de auditeurs van de Raad van State die fundamentele kritieken leverden op de manier waarop het MER tot stand kwam. Jos D'Haese, woordvoerder van de Antwerpse PVDA, vraagt om de politieke spelletjes te stoppen.

In de voorbije vijftien jaar steeg de waterfactuur gemiddeld met 138%. Het bedrag dat een gemiddeld gezin moet neertellen, is op die tijd bijna vier keer zo hoog geworden. De watermaatschappijen plannen vanaf 1 januari nog eens een stijging tot 30%. Vlaams minister van Milieu Joke Schauvliege lijkt dat maar normaal te vinden en wast de handen in onschuld. In een studie van de PVDA ontrafelt Jos D’Haese hoe de vork in de steel zit.

De regering besliste om het minimumloon voor jongeren fors te verlagen. Zo rekent ze erop dat werkgevers sneller jongeren zullen aanwerven. “De regering zet onze toekomst in de uitverkoop met een beleid waarvan nu al duidelijk is dat het niet zal werken”, reageert Jos D'Haese van PVDA-jongerenbeweging RedFox. “Gelijk loon voor gelijk werk, dat geldt ook voor jongeren. Wij zijn meer waard dan dat.”

Met de start van het nieuwe academiejaar zijn de discussies over het hoger onderwijs niet uit de media weg te slaan. Ministers die het inschrijvingsgeld willen verhogen, studenten en proffen die reageren met petities en opiniestukken. Op 2 oktober is er al een eerste nationale studentenbetoging. We spraken met Jos D’Haese (22), woordvoerder van PVDA-jongerenbeweging Comac en zelf student geneeskunde. “Hoe kun je de kwaliteit van ons hoger onderwijs garanderen, zonder er in te investeren?”, zegt hij.

Jos D'Haese, PVDA+ lijsttrekker voor het Vlaams Parlement in Antwerpen, reageerde iets na achten op de verkiezingsresultaten. Een eerste zetel werd op een haar na gemist. Toch zijn er ook positieve conclusies te trekken.

In de laatste week voor de verkiezingen zette Jos D'haese zijn schouders nog eens mee onder de campagne voor het overkappen van de Antwerpse Ring. Hij deed dat door met zoveel mogelijk drums het lawaai van de auto's te proberen overstemmen. Daarnaast trok hij met een busje door Antwerpen om nog zoveel mogelijk kiezers te proberen overhalen om voor de pvda te stemmen. (Beelden VTM)

Elke dag stappen PVDA+-jongeren af op leeftijdsgenoten, gewapend met folders en de goesting om het democratische debat te versterken van onderuit. Jos D'Haese, met 21 jaar de jongste lijsttrekker van het land, zegt: 'PVDA+ werkt niet voor maar mét jongeren.' 205 jongeren staan op de PVDA+-lijsten. Aan de Universiteit van Antwerpen kiest 8% van de studenten voor PVDA+. Na een debat in de Vrije Sint-Lambertusscholen van Westerlo wandelde PVDA+ weg met 34 procent van de stemmen. Hoe gaat dat in zijn werk? Solidair ging op stap met enkele jongeren die campagne voeren voor PVDA+.

In zijn zesde campagneweek zat Jos D'Haese van PVDA in een televisiedebat op de Antwerpse regionale televisie ATV. Dat deed hij samen met alle andere Antwerpse lijsttrekkers, en dat zijn grote politieke kanonnen. "Dat is fysiek vermoeiend om zo lang gefocust te blijven", zegt hij. (Beelden VTM)

Jos D'Haese, lijsttrekker Vlaams Parlement Antwerpen, nam het op ATV op voor de werkloze jongeren en de stem van de Antwerpenaar in het Oosterweel-dossier. "Binnenkort moet ik tot in het Vlaamse parlement komen om het u uit te leggen dat de Antwerpenaar iets anders wil dan de betonboeren."

Belofte van de Wetstraat Jos D'Haese (PVDA) ging afgelopen weekend naar de demonstratie voor de overkapping van de Antwerpse Ring. "Het was de grootste betoging in jaren in Antwerpen.

Pagina's