Vlaams Gewest

“Ook een kleine Tommeltaks is een onrechtvaardige taks.” De PVDA start een petitie tegen de nieuwe Tommeltaks en eist dat de Vlaamse regering het geld van de Turteltaks terugstort aan de bevolking. “Wij willen ons geld terug.”

Op woensdag 9 december stemde het Vlaams Parlement in met een nieuwe verhoging van de waterfactuur. De waterfactuur is in vijftien jaar verdriedubbeld. Het motto van de regering ‘zuinigheid loont’, klopt niet. De stijgende waterfactuur komt er naast tal van andere taksen op basisvoorzieningen. Wie krap bij kas zit, moet maar wat minder douchen? Andere keuzes zijn mogelijk en nodig.

In deze bijdrage voor het Schaduwparlement (Knack.be) roept Peter Mertens op om zondag deel te nemen aan de actiedag van het burgerinitiatief Hart boven Hard. 'Nu zondag is het jouw beurt om een signaal te geven voor een wereld op mensenmaat.'

Comac, de jongerenbeweging van de PVDA, veranderde vandaag tijdens een symbolische actie de naam van het ministerie van minister van Onderwijs Hilde Crevits. 'Ministerie van Ongelijkheid', stond er even op het imposante gebouw geschreven. “Een symbool voor de verkeerde keuzes die de minister maakt”, zegt Jos D'Haese, woordvoerder van de linkse jongerenorganisatie. “Beslissing na beslissing neemt Crevits maatregelen die de nu al galopperende ongelijkheid in het Vlaamse onderwijs verder dreigen te verdiepen.”

Het kleinste kind weet dat dezelfde kansen voor de rijke en de arme kinderen pure fantasie is. Als je echt gelijke rechten wil, moet je extra middelen inzetten om de ongelijkheid te verminderen. Door nu de extra middelen van het gelijkeonderwijskansendecreet voor achtergestelde kinderen af te schaffen gaat Crevits de ongelijkheid terug groter maken. Gemeenteraadslid en PVDA-onderwijsspecialiste Mie Branders verwijt de Vlaamse regering zo terug naar een onderwijs voor de elite te gaan.

Woekersubsidies voor zonneplantages? Nooit van gehoord. De kernuitstap? Daar houden we ons aan. Energiebesparing? Topprioriteit! In een interview met de krant De Tijd stapelt Vlaams energieminister Annemie Turtelboom (Open Vld) de leugens op elkaar. PVDA-energiespecialist Tom De Meester reageert.

Voor het eerst sinds lang zal er in het Vlaams onderwijs méér bespaard dan geïnvesteerd worden. Volgens ‘De Standaard’ (23 juli 2014) plant de Vlaamse regering een nettobesparing van 100 miljoen euro. Op een budget van bijna 11 miljard euro betekent 100 miljoen bijna 1 procent. Dat lijkt misschien een kleine besparing maar voor een sector die minstens 1 miljard extra nodig heeft om behoorlijk te functioneren is elke euro besparing er één te veel.

Op 9 augustus lekten de concrete cijfers uit over de maatregelen van de nieuwe Vlaamse regering. De fameuze Tabel, die tijdens de coalitiebesprekingen tot stand kwam, bevat de budgettaire doelstellingen waarover N-VA, CD&V en Open Vld het eens werden. Minister-president Bourgeois noemde half augustus alle reacties voorbarig, omdat de Vlaamse regering de concrete begroting nog niet had besproken. De studiedienst van de PVDA heeft de fameuze tabel ontcijferd en concludeert dat die alarmerend genoeg is om vanaf vandaag te informeren en te mobiliseren.

Donderdag om 14u kwam de ad hoc commissie van het Vlaams Parlement bijeen om de begroting en de gelekte cijfers te bespreken. De PVDA en Comac (PVDA- jongerenbeweging) wachtten Geert Bourgeois op met een zaklamp. Ze hopen dat hij die zou gebruiken om licht te werpen op wat de regering Bourgeois I wil verbergen, met name het feit dat de besparingen een gezin al snel 3.000 euro kunnen kosten.  

“Met deze harde rechtse regering stevenen we af op een Vlaanderen op twee snelheden”, zo stelt de PVDA in een eerste reactie op het Vlaamse regeerakkoord tussen N-VA, CD&V en Open Vld dat woensdagnamiddag werd bekendgemaakt. De rode draad doorheen het regeerakkoord zijn een reeks forse besparingen die vooral de zwaksten in de samenleving zullen treffen.