Provincie Antwerpen

Op zondag 30 maart geeft de PVDA+ de aftrap van de laatste twee campagnemaanden. Dat zal gebeuren met een bruisend sociaal feest 'Fiesta Social'. Een cocktail van gezelligheid, muziek, activisme, humor en comedy, toespraken, ontmoetingen en veel meer. 

In Antwerpen stelden vandaag een honderdtal gezinnen hun living open tijdens een uniek livestream evenement, georganiseerd door de PVDA. Samen met vrienden, familie en collega’s gingen ze zo in dialoog met Peter Mertens, de lijsttrekker van de linkse partij in Antwerpen.

Dit week-end houden de partij-afdelingen uit de 11 provincies (10 provincies en Brussels Hoofdstedelijk Gewest) hun provinciaal congres. Ze leggen er onder meer de ambities voor 2018 en 2019 vast. De linkse partij PVDA wil bij de lokale verkiezingen in 2018 in alle centrumsteden van het land met een ‘olievlekscenario’ doorbreken. Alleen al in de provincie Antwerpen willen we dan in minstens 8 steden en gemeenten verkozenen halen”, aldus nationaal voorzitter Peter Mertens.

Afgelopen zaterdag zijn in de Antwerpse haven drie havenarbeiders omgekomen. De PVDA, sinds jaren actief omtrent de havenarbeid, betuigt haar medeleven. En roept op om meer werk te maken van veilige werkomstandigheden.

De staking in de provincie Antwerpen begon reeds vroeg op zondag om 17uur met de staking van het loodswegen. Vanaf dan kon geen enkele boot de haven nog in of uit. Grote stakingspiketten zorgden ervoor dat de grote petrochemie bedrijven onbereikbaar waren vanaf 2h00 (de nacht van zondag op maandag). Alle grote bedrijven in het Antwerpse staken.

De staking in de provincie Antwerpen wordt goed opgevolgd. In alle sectoren wordt de productie zwaar getroffen.

We winnen en verliezen tegelijkertijd. Dat dubbele gevoel overheerst tijdens de verkiezingsmeeting van de PVDA+ zondagavond in het Antwerpse Zuiderpershuis. Vreugde omwille van de zetels die binnen gehaald worden in Wallonië en Brussel, ontgoocheling omdat de zetel voor Peter Mertens er niet in zit. Maar één ding is duidelijk: de PVDA+ is een partij vol mensen die nooit opgeven.

PVDA-voorzitter Peter Mertens sprak in het Antwerpse Zuiderpershuis enkele honderden leden en sympathisanten toe, nadat bleek dat de PVDA haar Antwerpse zetel net niet binnenhaalde.

20.000 folders verspreidde de PVDA+ alleen al bij bedrijven in de provincie Antwerpen. Sympathisanten trokken naar circa 50 bedrijven, de grote zoals Vanhool en BASF, maar ook de kleinere. Solidair ging mee naar enkele 'wissels van de wacht' aan bedrijfspoorten, als de ene ploeg de andere vervangt en er een komen en gaan is van werknemers. Hoe reageren die als een haag PVDA plussers hen verwelkomt?

Luk Vandenhoeck is 62 jaar en strijdt nog elke dag tegen onrechtvaardigheid, al verliest hij daarbij zijn gevoel voor humor niet. Wat stoort hem vandaag het meest? “De werkdruk, de uitputting en afjakkerij van bijna iedereen die nog werk heeft”, zegt hij. Wat wenst hij het Parlement na 25 mei graag toe? Het verfrissende contrast tussen PVDA+-verkozenen die sterk leunen op hun achterban en verkozenen van andere partijen die een dikke wedde opstrijken, maar dat contact met de achterban kwijt zijn. Hij wil dat de verzuchtingen én concrete oplossingen van gewone mensen daar eindelijk eens weerklinken.

Pagina's