Genk

Cheyenne, de Genkse tiener wiens moeder vorig jaar overleed, verzet zich al enige tijd tegen het bevel van sociale huisvestingsmaatschappij Nieuw Dak om haar sociale woning te verlaten. Gesteund door een tiental vrienden, sympathisanten en de Genkse gemeenteraadsleden van PVDA weigerde ze op 2 maart haar sleutel af te geven aan een medewerker van Nieuw Dak. Bianca Booms, gemeenteraadslid van PVDA, nam de verdediging van het meisje op zich.

Op de succesvolle Payback Day van 28 februari kondigde Peter Mertens aan dat de PVDA in juni 50.000 handtekeningen bij mekaar wil hebben onder haar petitie tegen de Turteltaks. Een hele uitdaging voor de vele actieve partijleden. In Genk gaven ze alvast het goede voorbeeld. “Super Saturday” werd een geslaagde, enthousiasmerende en vooral ook gezellige actiedag.

De PVDA voerde op donderdag 18 december een symbolische actie aan Ford Genk. Gaby Colebunders kwam samen met een aantal werknemers Ford Genk begraven. Georges Houtmeyers, priester-arbeider en gemeenteraadslid in Genk, hield de grafrede.

Het boek Gaby Colebunders. Het verzet van een vakbondsman leest als een sneltrein: als je niet oppast lees je het in één ruk uit.  Het is het verhaal van een jongen die opgroeit in armoede, die die armoede overstijgt en die in de loop der jaren uitgroeit tot een strijdbare vakbondsman en zelfs een icoon wordt van de sociale strijd rond het Ford-debacle.

Gaby Colebunders is het onderwerp van een boek over de strijd op Ford Genk, over kleine en grote overwinningen, maar ook over nederlagen.

Een jaar na de gemeenteraadsverkiezingen blikken we met enkele PVDA-verkozenen terug naar het werk van hun fractie en hun groep het afgelopen jaar. Harrie Dewitte over Ford, de kracht van de werkende bevolking, min of meer afgeronde problemen en onderaan bengelend onderwijs.

Mars voor de Toekomst : Werknemers Ford en onderaannemingen strijdbaar

Pas verschenen boek over de staking bij Ford Genk en toeleveranciers.

 

Onze beste wensen voor het nieuwe jaar! Moge 2015 een goede gezondheid, sociale vooruitgang en vele mooie dagen met zich meedragen.
We nodigen je graag uit op onze nieuwjaarsreceptie.