Charleroi

 “Sinds het begin van de onderhandelingen vragen wij op zijn minst een algemeen kader voor een linkse breuk met de politiek van het verleden, maar tevergeefs. Het zal dus zonder ons zijn”, zegt PVDA-lijsttrekster Sofie Merckx.

Volgens een nieuwe opiniepeiling behaalt de PVDA in de stad Charleroi 25% van de stemmen, of ongeveer 25.000 keizers. De lokale PVDA-afdeling ziet het als een uitdaging die 25.000 Carolo’s te ontmoeten. En om samen met hen van Charleroi een solidaire stad te maken.

“Alle krachten in ons land moeten vechten om jobs te creëren in plaats van dividenden”, zei PVDA-woordvoerder Raoul Hedebouw in Terzake, over de sluiting van Caterpillar Gosselies, waardoor 2.200 gezinnen in de ellende belanden. “Ook veel KMO's klagen over de winsthonger van de multinationals, die amper belastingen betalen en tegelijk vele jobs schrappen.”

Vrijdag 2 september deelde Caterpillar mee dat het zijn vestiging in Gosselies (Charleroi) wil sluiten. Daardoor worden 2.200 banen bedreigd. "Caterpillar is een van de grootste multinationals ter wereld, met 1,4 miljard euro dividenden", reageert PVDA woordvoerder Raoul Hedebouw. De PVDA steunt het verzet van de arbeiders om hun jobs te behouden.

En kijk, om 3.30 uur ’s ochtends viel het verdict: Marco Van Hees, specialist fiscaliteit van de PVDA en lijsttrekker van de lijst PVDA+ te Henegouwen, vervoegt Raoul Hedebouw in het federale Parlement. Terugblik op een rijk gevulde avond vol uiteenlopende emoties. 

Christian Viroux, gepensioneerd vrijgestelde van de algemene centrale van het ABVV in Charleroi zal op de lijst staan van de PVDA. Voor zijn kennissen is dit geen verrassing. Gedurende tientallen jaren verweet hij de leiders van de PS dat ze de kracht verloren waren om de S in hun naam te dragen. Een partij, dat wel, maar niet meer socialistisch. Tegelijk konden de aanwezigheid van de PVDA op het terrein en het engagement van haar militanten hem charmeren.

Op 13 februari moest dokter Sofie Merckx van Geneeskunde voor het Volk (GVHV) Marcinelle verschijnen voor het hof van beroep van Bergen. Net als andere dokters van GVHV wordt zij door de Orde van Geneesheren vervolgd wegens niet-betaling van haar bijdrage. Tal van patiënten en sympathisanten vergezelden haar.

Bij de verkiezingen in oktober 2012 haalde de PVDA een historische score. Het aantal verkozenen steeg van 16 naar 52. Begin december is het precies een jaar geleden dat de verkozenen in Brussel en Wallonië de eed aflegden. We kijken terug op een jaar vol strijd in de gemeenteraden en vooral op straat. Of hoe je op een andere manier politiek kunt bedrijven.

“We hebben in Charleroi gewerkt rond de sluiting van Caterpillar.

“In het scenario van een verkoopsdaling met 15 % garanderen wij bij de uitbetaling van de dividenden een opbrengst van 6 dollar per aandeel.

Pagina's