Provincie Luik

Afgelopen maandag 1 december ging Solidair op piketronde in Luik. Overal waren er veelkleurige stakingspiketten in gemeenschappelijk vakbondsfront, moedige mannen en vrouwen die de kou trotseerden. Mensen die boos zijn op de besparingspolitiek en die fatsoenlijke banen willen, een toekomst voor de jongeren en sterke openbare diensten, kortom een solidaire maatschappij. En die klaar zijn om de strijd verder te zetten!

In heel de provincie Luik ligt sinds vanochtend de economie stil. Op tal van plaatsen staan piketten: aan bedrijven, grootwarenhuizen, industrieterreinen, aan scholen en ook bij heel wat gemeentediensten. De luchthaven van Bierset ligt volledig plat.

De mediagenieke woordvoerder van de PVDA, gekend voor zijn humor, zijn vlotte babbel, maar ook voor zijn vastberadenheid.

“Een stem voor PTB-go! is niet bedoeld om daarna op je lauweren te gaan rusten. Wij zullen ervoor zorgen dat de linkse wind door de parlementen waait.” Met deze woorden maakt een trotse Raoul Hedebouw het resultaat bekend: twee Luikse volksvertegenwoordigers in het gewestelijke en het federale parlement. In een zaal vol enthousiaste militante medewerkers met duizenden herinneringen in het hoofd aan de voorbije campagne en nog tonnen energie op overschot voor deze “strijd die pas is begonnen”.

 “Het wordt tijd dat links weer wat kleur krijgt en luid en duidelijk durft te zeggen aan iedereen die het wil horen dat ‘opgeven’ en ‘zich erbij neerleggen’ niet in ons woordenboek staan.” Lees de volledige 1 meitoespraak van Raoul Hedebouw, nationaal woordvoerder van de PVDA+, zoals hij die gaf op 1 mei 2014 te Luik.

Fréderic Gillot, een 51-jarige staalarbeider, gaat de lijst trekken van de PVDA in het arrondissement Luik bij de regionale verkiezingen van 25 mei.

Als syndicaal afgevaardigde voor het ABVV op de ArcelorMittal-site van Chertal bij Luik maakt Fréderic deel uit van die syndicale krachten die vastberaden strijd hebben gevoerd voor het behoud van de staalnijverheid in het Luikse.

Frédéric Gillot wordt lijsttrekker van de PVDA voor het Waalse Gewest bij de volgende verkiezingen. Deze 51-jarige staalarbeider heeft een lange geschiedenis van syndicale strijdervaring. Hij voert een hardnekkige strijd voor het behoud van het industrieel weefsel in Wallonië, maar ook elders, hij is zeer actief in de verdediging van de Luikse staalnijverheid. Solidair sprak met deze arbeider die geen blad voor de mond neemt, op maat gesneden om de belangen van de arbeiders te verdedigen in het Waalse Parlement...

1 december 2014
 

Stakingsacties in de provincies Namen, Luik, Oost-Vlaanderen en West-Vlaanderen