Politie

Vorige week werden in Antwerpen verschillende agenten opgepakt in een onderzoek rond bendevorming, afpersing, diefstal en geweld tegenover illegalen. Peter Mertens interpelleerde burgemeester De Wever over de kwestie tijdens de Antwerpse gemeenteraad van 21 maart. De PVDA-voorzitter vindt een onafhankelijk onderzoek nodig en wil een duidelijk antwoord op minstens 9 vragen

Na de gruweldaden van Antwerpse politieagenten die vluchtelingen en mensen zonder papieren met geweld afpersten, wil PVDA-voorzitter Peter Mertens volledige klaarheid. Hij roept op om mee een signaal te geven voor een stad zonder racisme en politiegeweld.

Gisteren kwam aan het licht dat vier politiemensen maandenlang zwaarwichtige criminele feiten pleegden. Vluchtelingen en mensen zonder papieren werden afgeperst en bestolen door politieagenten. De PVDA veroordeelt deze gruwelijke daden en vraagt een openbaar onafhankelijk onderzoek.

PVDA-volksvertegenwoordiger Raoul Hedebouw interpelleerde op donderdag 12 november in de Kamer de regering over het schietincident in een Antwerpse instelling. “Dat een politie-eenheid vorige week geschoten heeft op een kind van 14 jaar is geen banale kwestie. Dat is geen strijd tegen terrorisme.” Hier zijn volledige interpellatie.

De PVDA heeft kennis genomen van een aantal aspecten van het "takenplan voor een gestroomlijnde politie" die vandaag in de pers bekendgemaakt werden. “Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon wil massaal inzetten op het privatiseren van de politie en ook meer beroep doen op het leger. We hebben juist meer nood aan community policing als basistaak, in plaats van private robocops op de bevolking los te laten”, reageert Peter Mertens, voorzitter van de PVDA. 

De Antwerpse gemeenteraad stemde maandag voor de aankoop van oorlogswapens en oorlogsmunitie voor de lokale politie die respectievelijk 80.000 en 85.000 euro kosten. “Illegaal”, zo zegt Peter Mertens. “Er is geen machtiging van de minister en er zijn geen bepalingen rond geldigheidsduur en draagwijdte.” Het kwam tot een hard debat tussen Mertens en burgemeester Bart De Wever.

Het wordt meer en meer duidelijk dat de aanwezigheid van militairen in de straten voor de uitvoering van politietaken illegaal beslist werd. Deze beslissing schendt het artikel 43 van de wet tot de organisatie van een geïntegreerde politiedienst. Dat artikel stelt dat een burgemeester slechts tijdelijk gebruik kan maken van militaire krachten als er een « ernstige en nakende dreiging » is en wanneer er « onvoldoende middelen » van de lokale en de federale politie aanwezig zijn. Dit debat werd al gevoerd tijdens de Antwerpse gemeenteraad van 26 januari. Peter Mertens, voorzitter van de PVDA, interpelleerde Bart De Wever, burgemeester van Antwerpen over het respecteren van de voorwaarden die wettelijk gesteld worden. Terug naar het debat.

Dat deze regering er een is voor de rijken druipt van elke zin van deze regeringsverklaring, ook op het vlak van justitie en politie. Voor de gewone man is er meer controle, meer repressie en moeilijker toegang tot het gerecht, terwijl de rijken kunnen rekenen op begrip en zelfs laksheid.

Op de agenda van de Kamer vandaag: een wetsontwerp dat politieagenten in uniform verplicht om een naamkaartje te dragen. Een toe te juichen principe, vindt de PVDA, alleen laat de tekst een grote achterpoort open, waardoor in cruciale gevallen identificatie toch bemoeilijkt wordt.