Saoedi-Arabië

De Amerikaanse president Donald Trump is begonnen aan zijn eerste buitenlandse bezoeken. De allereerste bestemming op zijn wereldreis was Saoedi-Arabië, al tientallen jaren een trouwe maar omstreden bondgenoot van de VS.

Het was een trieste vertoning toen in de Kamer de Belgisch-Saoedische relaties ter sprake kwamen. De traditionele partijen haalden dit belangrijke debat volledig onderuit. Didier Reynders (MR) probeerde te verdoezelen dat hij de kandidatuur van Saoedi-Arabië voor de VN-Vrouwenrechtencommissie had gesteund. De N-VA wilde vooral sancties tegen Wallonië, maar zweeg over de Vlaamse export. En noch de meerderheid, noch de groenen steunden de maatregelen die de PVDA voorstelde om de betrokken werknemers te compenseren. 

Raoul Hedebouw, woordvoerder en volksvertegenwoordiger van de PVDA, was tijdens het RTBF-programma “Jeudi en Prime” bijzonder duidelijk: “We moeten vandaag nog de Europese wapenleveringen aan Saoedi-Arabië stopzetten.”

Gisteravond had ik mijn tweede en laatste Raad van Bestuur voor het Antwerps Havenbedrijf. Op de agenda de concessie aan de zeer dubieuze Saoedische financiers van ERS. Aan de ingang staan een twintigtal PVDA’ers te manifesteren. Dat maakt de sfeer lichtjes meer gespannen dan wat ze daar gewoon zijn. Het zou de eerste maal zijn in jaren dat zoiets gebeurt.

In discussies over het terrorisme worden er almaar meer vragen gesteld bij de rol van Saoedi-Arabië in de ontwikkeling van het jihadistisch salafisme. De PVDA lanceerde een petitie tegen de inplanting van het Saudische bedrijf ERS in de haven van Antwerpen. In dit actualiteitsdebat werden ons veel vragen gesteld. Hier enkele antwoorden die ons een stap verder brengen in het debat.

In alle partijen groeit de kritiek op onze banden met Saoedi-Arabië. Behalve dan bij de N-VA. Hoe meer die partij haar keuze probeert te verantwoorden, hoe groter de onwaarheden worden. De partij gaat plat op de buik voor het grote geld van de Saoedische dictatuur.

Speel niet met terreurgeld: geen Saoedische concessie in Antwerpen! Teken de petitie.

Toen bekend werd dat Saudische miljarden naar Antwerpen zouden komen, klapte de Antwerpse meerderheid enthousiast in de handen. “Hoe lang nog gaat de N-VA de Saudi’s de hand boven het hoofd houden?”, vraagt de PVDA zich af. De partij wil dat de deal wordt afgeblazen.

In Antwerpen en Brussel bewaakt het leger voortaan strategische doeleinden. Ondertussen blijft België wel wapens leveren aan Saoedi-Arabië, op de achtergrond één van de belangrijkste financiers van het extreemrechtse jihadi-salafisme. Hier heerst een dubbele moraal, schrijft Peter Mertens in het schaduwparlement van knack.be. Het is vijf na twaalf om onze buitenlandpolitiek te herzien.