Turkije

Een fractie van het Turks leger probeerde op indrukwekkende manier de macht te grijpen, maar mislukte. De staatsgreep werd door alle Turkse politieke krachten sterk veroordeeld. Veroordelingen uit westerse hoofdsteden kwamen daarentegen opvallend laat. President Tayyip Erdogan belooft hard terug te slaan tegen de parallelle structuur die hij voor de staatsgreep verantwoordelijk acht. Het valt dus te vrezen dat Erdogan er van profiteert om de macht nog meer naar zich toe te trekken.

Diederik Samsom, de leider van de Nederlandse sociaaldemocraten, werkte een Europees plan uit om de vluchtelingenstroom in te perken en buiten de EU te houden. “We mogen ons niet laten misleiden door de humanitaire uitstraling van dit fundamenteel fout voorstel. Het is politiek opportunisme, meer niet”, zegt Eva Berghmans van Amnesty International.

Bij een bomaanslag tegen een vredesbetoging in de Turkse hoofdstad Ankara vielen zaterdag 10 oktober meer dan 90 dodelijke slachtoffers. Veel Turken verdenken de regering ervan dat ze bewust spanningen in het land aanwakkert in de aanloop naar de parlementsverkiezingen van 1 november.

Strijders van de Islamitische Staat (IS) zouden de voornamelijk Koerdische stad Kobani, op de grens tussen Syrië en Turkije, omsingeld en zelfs voor bijna de helft veroverd hebben.

Nog maar twee weken geleden werd de vraag naar een veiligheidsonderzoek naar de werkomstandigheden in de getroffen mijn verworpen door de regerende AKP-partij.

Mijn gedachten gaan uit naar de honderden mijnwerkers die onder de grond vast zitten in de mijn in het Turkse Soma. En naar de families van de 201 overleden mijnwerkers. Papa die 's morgens naar het werk gaat en niet meer terug komt. De welvaartsmakers nemen de risico's, en betalen vaak een hoge prijs. Sterkte aan alle families.”