Cultuur

Op 8 en 9 september vindt in Bredene de negende editie van het solidairste feest van het land plaats. Op het programma: concerten, debatten, een kinderdorp, film, theater, boekenbeurs ... en vooral: genoeg energie om de wereld te veranderen.

Ondanks zware financiële offers van de werknemers en een recordwinst voor het bedrijf, beslist de directie van Perrin Industrie toch de fabriek te sluiten. En guerre, de nieuwe film van Stéphane Brizé (La Loi du Marché), is laaiend actueel. Een sterk verhaal dat doet nadenken. 

200 jaar na zijn geboorte is Karl Marx anno 2018 opnieuw alomtegenwoordig. Wat maakt zijn erfenis zo levend en dynamisch? Van waar zijn enorme historische impact? Ontdek het op de grote avond van #Marx200 op 5 mei in Brussel. 

In 2018 viert de PVDA de tweehonderdste verjaardag van Karl Marx. Met Marx200 wil de PVDA de ideeën en de oproep tot actie van Karl Marx en zijn metgezel Friedrich Engels breed onder de aandacht brengen. Een hedendaags marxisme is broodnodig om de wereld te begrijpen en vooral om hem te veranderen.

In het weekend van 16 en 17 september trekt u weer massaal naar Bredene voor het solidariteitsfestival ManiFiesta. Een superdivers volksfeest, toppers om van te smullen en een heringericht terrein dat nog meer mensen nog beter kan ontvangen.  Een dubbel interview met de oude en de nieuw directeur van het festival over wat U mag verwachten.

“Wij willen spreken met één stem. Wij willen niet dat de een voor zichzelf uit de brand sleept wat de ander dan extra moet ophoesten. Wij geloven in een samenleving die alle mensen versterkt, en niet alleen de sterksten.” De denkdag van het burgerinitiatief Hart boven Hard op zaterdag 25 oktober vond plaats in een sfeer van vriendelijkheid, energie en eensgezindheid in verscheidenheid.

Op 23 oktober werd duidelijk dat de regering-Michel-De Wever drastisch wil besparen op de federale uitgaven voor cultuur. Het grootste deel van de budgetten voor cultuurbeleid mag dan wel bij de gewesten zitten, toch vallen een aantal grote instellingen nog steeds onder de bevoegdheid van het federale niveau. De subsidieverminderingen lopen op tot 30%, en dat is niet alleen een bedreiging voor kunst en cultuur zelf, maar ook voor hun maatschappelijke rol.

Het burgerinitiatief Hart boven hard kreeg na haar eerste manifestatie – de Alternatieve Septemberverklaring – meteen 10.000 ondertekenaars en meer dan 1.000 steunende organisaties achter zich. Gisteren en vandaag maakte het in verschillende cultuurhuizen een kritische doorlichting van het regeerakkoord van de federale regering. 

Het zijn cruciale dagen voor het cultuur- en verenigingsleven. Ontsteltenis en verontwaardiging alom, nu de eerste concrete besparingscijfers van minister Sven Gatz ontcijferd worden. “Dit is geen kaasschaaf meer, dit is de beenhouwerij,” zegt directeur Paul Corthouts van de koepel Overleg 
Kunstenorganisaties (oKo). Hugo Camps vult aan: “Bourgeois en de zijnen herleiden hun podiumkunsten tot slachten en uitbenen.” 
Artistiek leider Lukas De Man op Terzake: “Triest? We gaan terugvechten, wat is me dat nu!”  

Verbijstering alom, nu de cijfers bekend geraken. De Vlaamse regering “van de harde keuzes” stuurt regelrecht aan op een grote clash, met een aanval in regel tegen het verenigingsleven, tegen het onderwijs en de jeugd, de jonge gezinnen, de cultuur… Deze regering haalt de mens uit ons weg.

Pagina's