Economie

“Handelsoorlogen zijn goed en gemakkelijk te winnen”, zo twitterde VS-president Trump begin maart zijn lang beloofde veldtocht tegen China op gang. Hij kondigde meteen invoerheffingen op staal en aluminium aan. Daarmee komt hij een van zijn belangrijkste verkiezingsbeloftes tegenover de Amerikaanse staalbaronnen na. Maar eigenlijk zou de tweet beter luiden: “Handelsoorlogen zijn gemakkelijk te beginnen maar je weet nooit waar ze eindigen.”

De regering-Michel kan haar geluk niet op. De economie begint opnieuw te groeien, verklaart de eerste minister. Het bbp, de waarde van alle geproduceerde goederen en diensten in ons land, is in 2017 gestegen met 1,7%.

“De bewering dat de ‘illegale economie’ in Borgerhout groter zou zijn dat de ‘legale economie’ is sociologische en economische onzin”, zegt Zohra Othman, districtsschepen voor de PVDA in Borgerhout. “Van bij de start van het progressief bestuur in Borgerhout heeft het stadsbestuur er alles aan gedaan om zélf de ‘legale’ ontwikkeling en economie in Borgerhout te muilkorven.”

Het Vlaams Parlement keurde op 28 juni 2017 een decreet goed dat de uitzondering op verdoofd slachten om religieuze reden schrapt. Het decreet was ingediend door politici van N-VA, CD&V, Open Vld, sp.a en Groen. Verdoving via elektronarcose wordt vanaf 2019 verplicht voor schapen en kleine herkauwers. Vlaams minister Ben Weyts (N-VA) verklaarde in het Vlaams Parlement dat met dit decreet “Vlaanderen resoluut voor dierenwelzijn kiest”, en dat “Vlaanderen in Europa het voortouw wil nemen op het vlak van dierenwelzijn”. Is dat wel zo?

De aanvallen van Donald Trump op de vrijhandelsakkoorden en zijn beloftes om 45% douanerechten in te voeren voor Chinese producten, waren bepalend voor zijn verkiezing. Of zijn beleid ook de Amerikaanse werknemers zal begunstigen, is zeer de vraag.

De inflatie bereikte in maart een nieuw record: +2,24% in vergelijking met maart vorig jaar. Wat u vorig jaar voor €100 kocht, betaalt u vandaag €102,24. Dat is redelijk uniek in Europa. Is die plotse inflatiestijging het gevolg van een heropleving van de economie? Van een groeiende consumptie? Neen. Van onrechtvaardige belastingen.

Peter Mertens: “De slogan voor de actie van vandaag is: Het wordt tijd dat de multinational meer belastingen betaalt dan zijn poetsvrouw. We zien nu dat andere partijen die 20 jaar aan de macht zijn in de laatste maand voor de verkiezingen onze slogan overnemen. Maar dat volstaat niet, het mag niet bij slogans en beloftes blijven, er moeten echte regeringsdaden komen. De beste garantie om die beloftes over de houdbaarheidsdatum van 25 mei te tillen is dat PVDA+ straks verkozenen in het Parlement heeft.”

Op 24 april 2013, stortte het Rana Plaza in. Het gebouw gaf onderdak aan vijf textielfabrieken. 1138 arbeiders kwamen om het leven, meer dan 2000 raakten gewond, de slachtoffers waren hoofdzakelijk vrouwen. Een jaar later zijn de slachtoffers nog steeds niet vergoed. De instorting van het Rana Plaza ging de geschiedenis in als het zwaarste ongeval in de textielindustrie ooit. De ramp is het gevolg van een dolgedraaide winsteconomie. ABVV en ACV herdachten één jaar later, op 24 april 2014, de slachtoffers met 1138 kaarsjes in de Wapper-fontein aan de Meir en in Brussel. Op de spandoeken: “Nooit meer Rana Plaza!”

In deze multimediale trein maakt PVDA-voorzitter Peter Mertens messcherp de stand van het land op, boordevol unieke beelden, video's en cijfers.