Distributie

De PVDA is zeer verontwaardigd over het herstructureringsplan bij Mestdagh. “De familie Mestdagh bouwde haar fortuin van 267 miljoen euro op op het werk van haar werknemers, reageert Raoul Hedebouw, nationaal woordvoerder van de PVDA. Die mensen verdienen al ons respect. Het is niet aan hen om te betalen. De PVDA is solidair met alle werknemers die momenteel het gevecht aangaan tegen het plan van de aandeelhouders van Mestdagh.” De linkse partij wijst hierbij ook op de verantwoordelijkheid van de regering.

Het was een mooie overwinning op 1 mei. Na zeven dagen van actievoeren haalden de werknemers van Lidl een overwinning binnen in hun strijd tegen de extreme werkdruk. Wat onthouden na deze staking die op meer dan één vlak buitengewoon was. 

Al onze solidariteit met de werknemers van Lidl die zowat in het hele land staken. De staking zet de werknemers, die onder druk worden gezet, tegenover Lidl-topman Dieter Schwarz, de rijkste man van Duitsland.

Sinds de aankondiging van het herstructureringsplan worden de negatieve gevolgen voor de werknemers van Carrefour almaar duidelijker. De directie wil besparen op de rug van het personeel en zet nu de aanval in op het paritair comité 312 voor de warenhuizen. 

1.233 jobs staan op de tocht, twee hypermarkten sluiten mogelijk de deuren en de directie is van plan de werkomstandigheden en de lonen van het personeel aanpakken. Carrefour heeft “helaas geen keuze”, zegt de CEO. Moeilijk te geloven als je ziet hoe kolossaal rijk de hoofdaandeelhouders van de groep zijn.

Tweehonderd koeriers van Deliveroo voeren al een maand actie. Omdat de directie hardnekkig doof blijft, hebben ze de Brusselse zetel van de multinational bezet. Deliveroo is 2 miljard dollar waard en ziet zijn omzet spectaculair groeien (+611% tussen 2016 et 2017). Maar nu heeft het bedrijf aangekondigd dat het geen koeriers meer in loonverband in dienst wil. In de plaats zal Deliveroo alleen nog werken met schijnzelfstandigen die per opdracht betaald worden. Welkom in de middeleeuwen met de “deeleconomie”. 

Carrefour heeft zopas een herstructureringsplan voor België aangekondigd. De ongerustheid van het personeel was terecht. De supermarktketen, die in 2016 meer dan 1 miljard euro winst boekte, kondigt aan dat er in België twee hypermarkten sluiten en meer dan 1.200 banen sneuvelen.

Supermarktketen Carrefour heeft een ongezien zware ontslagronde aangekondigd. In verschillende landen worden werknemers getroffen. In België roept de directie op donderdag 25 januari een buitengewone ondernemingsraad bijeen. “Dit is gewoon grof”, zegt PVDA-woordvoerder Tom De Meester. “Carrefour maakt zowel in ons land als internationaal een pak winst.” 

"We moeten waakzaam zijn opdat de Vlaamse regering ons alsnog niet met een Uplace-light opzadelt", schrijft Sander Barrez (PVDA).

De Raad voor vergunningsbetwistingen vernietigde de bouwvergunning voor het omstreden winkelcomplex Uplace in Machelen. Goed nieuws, vindt de PVDA. Nu is het aan het Vlaams Parlement om de bouwvergunning geen nieuw leven te gunnen.

Pagina's