GAS

'Middelen als GAS-boetes worden te pas en te onpas ingezet om kritische burgers en het middenveld het zwijgen op te leggen', schrijft Line De Witte van Comac. 'Zo wordt kritiek monddood gemaakt, en daarmee ook onze democratie.'

De PVDA verheugt zich over het groeiende protest van steden en gemeenten tegen het systeem van GAS-boetes. De GAS-wet voorziet het al lang, maar nu hebben de procureurs-generaal de toepassing ervan geregeld in een omzendbrief: diefstallen en zelfs feiten van slagen en verwondingen kunnen nu door de parketten doorgeschoven worden naar de gemeenten.

Leden van de linkse PVDA+ en haar jongerenbeweging Comac, overtreden dit weekend massaal de GAS-wet in verschillende steden. Ze doen dit samen met andere jongerenorganisaties – zoals de Vlaamse Jeugdraad, Chiro en JNM – in het kader van het actieweekend ‘Last van GAS’. Ook Peter Mertens, voorzitter van de PVDA, zal aan de actie deelnemen op zondag 11 mei, om 14 uur op de Ossenmarkt in Antwerpen. In Leuven wordt het GAS-boekje te buiten gegaan op vrijdag, in Gent op zaterdag.

Op de Antwerpse gemeenteraad van februari kwam een hele reeks belangrijke thema's aan bod. De PVDA+ fractie speelde telkens mee de eerste viool. Niet enkel het Valentijnsakkoord met de keuze voor het BAM-tracé beroert de gemoederen, ook de mannen van de vuilkar, de besparingen in het cultuurbeleid en de schorsing van duizenden jonge werkzoekenden stonden op de agenda.

In deze multimediale trein maakt PVDA-voorzitter Peter Mertens messcherp de stand van het land op, boordevol unieke beelden, video's en cijfers.

De PVDA heeft met verstomming kennis genomen van de inhoud van de adviezen van de Belgische procureurs-generaal over de ongrondwettelijkheid van de nieuwe GAS-wet, zoals vandaag bekend werd gemaakt door ere-vrederechter Jan Nolf in een column in Knack.

<--break->

Ongezien. Vijf mensen riskeren een gemeentelijke administratieve sanctie (GAS-boete), die kan oplopen tot 250 euro per persoon, nadat ze op een lezersforum van de krantengroep Sudpresse kritiek hadden geuit op de politie van Verviers. De politie beledigen is wel degelijk verboden. Maar een zin als “ze wanen zich Lucky Luke door de slimmerik uit te hangen tegenover eerlijke burgers”, kun je toch bezwaarlijk een belediging noemen. Meer zelfs, het parket van Verviers besliste om niet te vervolgen.

In Zuid-Frankrijk haalden politieagenten een meisje van vijf uit de schoolkantine omdat haar ouders de schoolmaaltijden niet hadden betaald.