Veiligheid

2016 is nu definitief het jaar van de terroristische aanslagen. Vandaag is Berlijn in rouw. Gisteren was het Parijs, Brussel, Nice, Saint-Etienne-du-Rouvray, Istanbul, Bagdad, Caïro … Wat te doen tegen dit terrorisme? Hoe kunnen we de strijd tegen IS winnen? De analyse die Herwig Lerouge deze zomer schreef is nog steeds even actueel.

De stad Gent heeft in Filip Watteeuw dan wel een schepen die de fietsers goed gezind is, maar toch blijven voor fietsers gevaarlijke situaties onbehandeld. Bijvoorbeeld in de Mellestraat of op de Moscoubrug.

Ibrahim El Bakraoui, de kamikaze van Zaventem, had wel degelijk gearresteerd kunnen worden voor de aanslagen van Brussel. De broers Abdeslam hadden nauwer kunnen worden gevolgd voor de aanslagen van Parijs. Dit roept grote vragen op over het hele antiterrorismebeleid van de regering.

Na de aanslagen van 13 november in Parijs, kwam de regering met een plan van 18 nieuwe maatregelen in de strijd tegen terrorisme. De studiedienst van de PVDA analyseerde deze 18 maatregelen en toont aan dat ze onefficiënt zijn, vaak overbodig, en dat ze de democratische rechten in gevaar brengen. 

“Het is de allereerste keer dat er in Antwerpen een kind wordt neergeschoten. Ons land heeft nochtans het kinderrechtenverdrag ondertekend. Dit is een ernstige zaak die serieus moet onderzocht worden”, zo stelt Peter Mertens, fractievoorzitter voor de PVDA in Antwerpen.

De Antwerpse gemeenteraad stemde maandag voor de aankoop van oorlogswapens en oorlogsmunitie voor de lokale politie die respectievelijk 80.000 en 85.000 euro kosten. “Illegaal”, zo zegt Peter Mertens. “Er is geen machtiging van de minister en er zijn geen bepalingen rond geldigheidsduur en draagwijdte.” Het kwam tot een hard debat tussen Mertens en burgemeester Bart De Wever.

De moordaanslag op de redactie van Charlie Hebdo zette Frankrijk en de hele wereld in rep en roer. Het antwoord kan twee kanten uitgaan: ofwel nog strengere veiligheidsmaatregelen en verder uitsluiten van “de andere”, ofwel een solidaire maatschappij waar er plaats is voor iedereen. 

Dinsdag stelde premier Michel in de commissie Binnenlandse Zaken zijn specifieke bevoegdheden voor. Opvallend is de nieuwe Nationale Veiligheidsraad naar het model van de Amerikaanse NSA. Alleen kamerlid Raoul Hedebouw (PVDA) uitte democratische bezwaren.