David Pestieau

David Pestieau is verantwoordelijk voor de studiedienst en ondervoorzitter van de PVDA.

  • 0472 81 73 74

  • david.pestieau@ptb.be
  • facebook.com/david.pestieau
  • twitter.com/davidpestieau
David Pestieau

Wie dit weekend de nieuwjaarsrecepties van de PVDA in Luik, Gent, Brussel of Genk bezocht, zal u zeggen: er waait een frisse, enthousiaste wind bij dit opkomend links!

Had je dat ook? Dat gevoel dat je in 2014 in een andere wereld wakker werd? “De miljardairs hebben 524 miljard dollar meer binnengehaald in 2013”, schreef een zakenkrant. Een andere kopte: “Record in Wall Street en van de Bel20”. En voorzitter Herman Van Rompuy van de Europese Raad verkondigde: “De groei is teruggekeerd in de eurozone.” Elio Di Rupo heeft het dan weer over “nieuw vertrouwen”. Enige schaduw over dat mooie plaatje: het afschuwelijke lot van Johnny Thijs die bpost verlaat, want 650.000 euro per jaar, dat is echt te weinig.

Over niks gaan ze nog akkoord, de partijen aan de macht. Bankenwet, jachtvliegtuigen, fiscale hervorming: over alles liggen ze overhoop. De kiesstrijd is vroeg losgebarsten, ’t is waar. Maar achter die verbale wrijvingen waarbij ieder zich profileert, schuilen ook daden.

“Ik wil de shit van de banken niet meer opruimen” Dat komt van Bruno Tobback, de sp.a-voorzitter.

“Meer dan anderhalf miljoen Belgen moeten rondkomen met een inkomen onder de armoedegrens”, meldt onderzoekster Jill Coene (UAntwerpen) bij de presentatie van het nieuwe Jaarboek Armoede en Sociale Uits

Een stad aan zee, zo groot als Gent of Luik, met houten huizen en daken van golfplaten. Door die stad razen winden van 380 km per uur en golft het water 15 meter hoog.

Het Leonardkruispunt, de viaduct van Vilvoorde, Groot-Bijgaarden…  de eeuwige files rond Brussel. De Vlaamse regering waakt. Ze besliste de noordelijke Ring te verbreden.

“Alles welbeschouwd lijkt de uitslag van deze peiling sterk op die van de verkiezingen in 2010. Groen en PVDA maken de grootste sprong.

Het is al vijf jaar geleden dat de banken ons in de crisis stortten. Maar wees gerust, alles is onder controle.

Het was vorige week te horen bij Ruth Joos op Radio 1: in Spanje zal sociaal protest binnenkort allicht strenger bestraft worden. Mensen die deelnemen aan sit-ins riskeren dan gevangenisstraffen.

Pagina's