Peter Mertens

 
 

In zijn eerste bijdrage voor het Schaduwparlement van Knack.be legt PVDA-voorzitter Peter Mertens uit waarom hij de vakbondsacties van donderdag 6 november ten volle steunt. "Een democratie wordt rijker als er tegenmachten zoals sterke vakbonden bestaan."

En wat hebben we geleerd vandaag? PVDA-voorzitter Peter Mertens overloopt de gebeurtenissen van dinsdag 14 oktober, de dag waarop de PVDA het ontslag vroeg van staatssecretaris Theo Francken.

Ivan Van de Cloot, hoofdeconoom van het Itinera Institute, had in De Tijd van dit weekend PVDA-voorzitter Peter Mertens in de mond gelegd dat "de overheidsschuld een keurslijf is waar we van af moeten" en "dat de overheid aan de schuld moet verzaken". Peter Mertens reageert.

Toespraak Peter Mertens, voorzitter PVDA, op ManiFiesta, zaterdag 20 september in 2014, Bredene.

De stemmen zijn nog maar amper geteld, en daar horen we opnieuw pleidooien om 14 miljard euro extra te besparen. Het parlement was nog niet geïnstalleerd, en we kregen meteen al een nieuw woord: miljonairsdichtheid. Ons land telt de grootste miljonairsdichtheid van de Europese Unie. Het grootste aantal miljonairs op de bevolking, met name 1 op 100. Maar van hun extravagante weelde vloeit geen euro naar de werkende klasse, naar de publieke dienstverlening, of naar wie het moeilijk heeft.

Alle peilingen laten zien dat de PS in Wallonië opnieuw de grootste partij wordt. Er is geen enkele kans dat zij het initiatief uit handen geeft aan de liberale MR. In Vlaanderen wordt de N-VA de grootste partij, en ook zij zal zich niet buiten spel laten zetten. Tien jaar al regeert de N-VA samen met de CD&V en de sp.a in de Vlaamse regering, en sinds 2012 leveren de separatisten de burgemeester in 47 steden en gemeenten (waarvan 22 keer samen met CD&V, 13 keer samen met sp.a en 11 keer samen met Groen). Van het kartel tussen CD&V en de N-VA, over de samenwerking in de Vlaamse regering tot het gezamenlijk bestuur in tal van steden en gemeenten, de traditionele partijen hebben de N-VA gevoed en groot gemaakt.

Vandaag kreeg ik honderden keren onderstaande mail met de vraag naar de concrete maatregelen die PVDA+ wil nemen voor het klimaat. Een uitstekend initiatief om het klimaat-thema op de politieke agenda te blijven zetten waar ik dan ook graag op inga. 

"Alle peilingen laten zien dat het mogelijk is om ook in de specifieke – en moeilijke – context van Vlaanderen voor het eerst een verkozene te halen. Daarvoor hebben we elke stem nodig. Elke stem, nog een maand lang." PVDA-voorzitter Peter Mertens blikt vooruit naar de laatste campagnemaand voor de verkiezingen van 25 mei.

Bij goedkeuring van deze dading verliest de stad onmiddellijk 16,8 miljoen. Maar dat is pas een begin : de inspectie haalt in haar advies terecht aan dat dit een precedent creëert. Elk bedrijf in Antwerpen kan nu op dezelfde gronden een belastingvrijstelling proberen afdwingen. De schade voor de stad kan oplopen tot honderden miljoenen euros.

Er is een code uitgevaardigd. De inwoners van de stad wordt gevraagd om vuilnismannen die rondgaan voor hun nieuwjaar aan te geven.

Pagina's