Vlaamse regering

Geen basismobiliteit meer, maar wel “kostenefficiënter” werken, met op termijn een minimumdienstverlening ... De Vlaamse regering kleedt De Lijn verder uit en zet en passant de deur open om het stakingsrecht in alle openbare diensten aan te vallen.

Minister van Jeugd Sven Gatz (Open Vld) kondigde gisteren aan dat hij de zeven politieke jongerenverenigingen in één klap al hun werkingsmiddelen wil afnemen. “Een duidelijk politiek manoeuvre”, oordeelt Olivier Goessens, ondervoorzitter van Comac, de studentenbeweging van de PVDA. “Het zijn vooral de kritische politieke verenigingen die geld verliezen. Zo wil Gatz ons monddood maken. Maar dat zal hem niet lukken.”

Als onderwijs elitair en ongelijk wordt, betaalt de hele samenleving de prijs. Dat is de boodschap die PVDA-onderwijsspecialiste Mie Branders meegeeft bij de start van het nieuwe schooljaar. 

Een onderzoek van de KU Leuven is vernietigend voor het energiebeleid van de Vlaamse regering. Directe subsidies hadden elk gezin 700 euro kunnen besparen. Bovendien profiteerden vooral de rijkere mensen van het systeem.

Vlaams minister van Wonen Liesbeth Homans (N-VA) wil de huurmarkt doen heropleven en doet verhuurders daarom een pak voordelen cadeau. Geen oplossing, vindt de PVDA, die pleit voor meer sociale woningen en maximumhuurprijzen voor álle huurpanden.

De Vlaamse regering heeft een onderwijshervorming uitgewerkt, maar ze mist de moed om de grote structurele ongelijkheid weg te werken. Ook een veelzijdige algemene en technische vorming blinkt uit door afwezigheid. De grote uitdagingen van ons onderwijs worden niet aangepakt.

1 miljard euro subsidies beloofde de Vlaamse overheid aan 171 rusthuizen. Bedoeld om te verbouwen, te renoveren of capaciteit uit te breiden. Nu blijkt dat de rusthuizen die steun niet krijgen. Zonder die overheidssteun moeten de rusthuizen de financiering afwentelen op de bewoners. Dat betekent dat de huidige gemiddelde maandfactuur van 1.575 euro (was, medicatie en remgeld niet inbegrepen) zal stijgen tot 1.850 euro. Het gemiddelde pensioen bedraagt echter 1.107 euro. Minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) zoekt soelaas in de ‘vermaatschappelijking van de zorg’, zeg maar in een verkapte besparingsoperatie richting privatisering. De hele Vlaamse zorgsector en de vakbonden trekken aan de alarmbel.

Comac, de jongerenbeweging van de PVDA, veranderde vandaag tijdens een symbolische actie de naam van het ministerie van minister van Onderwijs Hilde Crevits. 'Ministerie van Ongelijkheid', stond er even op het imposante gebouw geschreven. “Een symbool voor de verkeerde keuzes die de minister maakt”, zegt Jos D'Haese, woordvoerder van de linkse jongerenorganisatie. “Beslissing na beslissing neemt Crevits maatregelen die de nu al galopperende ongelijkheid in het Vlaamse onderwijs verder dreigen te verdiepen.”

Het kleinste kind weet dat dezelfde kansen voor de rijke en de arme kinderen pure fantasie is. Als je echt gelijke rechten wil, moet je extra middelen inzetten om de ongelijkheid te verminderen. Door nu de extra middelen van het gelijkeonderwijskansendecreet voor achtergestelde kinderen af te schaffen gaat Crevits de ongelijkheid terug groter maken. Gemeenteraadslid en PVDA-onderwijsspecialiste Mie Branders verwijt de Vlaamse regering zo terug naar een onderwijs voor de elite te gaan.

Woekersubsidies voor zonneplantages? Nooit van gehoord. De kernuitstap? Daar houden we ons aan. Energiebesparing? Topprioriteit! In een interview met de krant De Tijd stapelt Vlaams energieminister Annemie Turtelboom (Open Vld) de leugens op elkaar. PVDA-energiespecialist Tom De Meester reageert.

Pagina's