Ruben Ramboer

 
 

Sinds de aanslagen op Charlie Hebdo in januari 2015 heeft de terreur niet alleen het Midden-Oosten maar ook Europa in haar greep. Parijs, Brussel, Zaventem, Londen, München, Nice … Gruwelijke, onaanvaardbare daden van terreur die dringend met effectieve maatregelen moeten worden bestreden. Bart De Wever wil een Patriot Act, naar Amerikaans model. De regering zet ook al stappen in die richting met nieuwe maatregelen in de strijd tegen het terrorisme. Maar geen van die maatregelen zijn efficiënt.

Donderdag 2 april werd in de Kamer de toekomst van het Belgisch leger besproken. PVDA-volksvertegenwoordiger Marco Van Hees stelt vast dat aanvallen de toekomst van Defensie is.

Premier Michel kreeg donderdagmiddag in de Kamer heel wat vragen op zijn bord over de uitspraken van Bart De Wever. De N-VA-voorzitter noemt racisme “relatief” en legt de schuld van de discriminatie bij de slachtoffers. Ook PVDA-volksvertegenwoordiger Raoul Hedebouw legde de premier op de rooster.

Een wetsvoorstel van een oppositiepartij dat verschillende politici vóór de stemming in de Kamer al toepassen, het is zelden gezien. Het gebeurde met het voorstel van de PVDA om het vermogen van ministers en parlementairen openbaar te maken.

Hoe rijmt premier Michel de drieste uithalen van de meerderheidspartijen naar de vakbonden en het stakingsrecht met zijn verhaal over sociale vrede en sociaal overleg? Dat wilde volksvertegenwoordiger Marco Van Hees (PVDA) horen in de commissie Binnenlandse Zaken op dinsdag 24 februari.

Dinsdag stelde premier Michel in de commissie Binnenlandse Zaken zijn specifieke bevoegdheden voor. Opvallend is de nieuwe Nationale Veiligheidsraad naar het model van de Amerikaanse NSA. Alleen kamerlid Raoul Hedebouw (PVDA) uitte democratische bezwaren.

De PVDA trekt 300.000 euro uit voor de verkiezingscampagne. Zoals gewoonlijk doet de PVDA daarvoor beroep op haar leden en sympathisanten.