Tim Joye

 

Hoewel minister van Volksgezondheid en Sociale Zekerheid dit weekend verkondigde dat er al genoeg bespaard is in de sociale zekerheid zet ze nu zelf de jacht in om langdurig zieken te straffen. Tim Joye, arts bij Geneeskunde voor het volk: “De minister zou beter de oorzaken van langdurige ziektes aanpakken en niet de zieken.”

Vanaf 1 oktober kunnen bijna twee miljoen mensen voor anderhalve euro naar de huisarts. De sociale derde betaler is vanaf nu verplicht voor alle mensen met recht op een verhoogde tegemoetkoming. Een belangrijke stap richting een meer toegankelijke eerstelijnszorg.

Geneeskunde voor het Volk voert een campagne om een bezoek aan de huisarts gratis te maken. Realistisch ? Lees hier het antwoord op de vijf meest gestelde vragen over 'zonder geld naar de huisarts'.

Vrijdag maakte minister van Volksgezondheid Maggie De Block haar plannen voor hervorming van de ziekenhuisfinanciering bekend. Het wordt voorgesteld als de belangrijkste opdracht in haar legislatuur. “De werf van het decennium.” Ze zegt zelf dat het tot tien jaar kan duren om de plannen af te werken. Dinsdag stelde De Block haar plannen voor in de Kamer.

Vanaf 2015 zal elke nieuwe auto verplicht worden uitgerust met het eCall-systeem. Wagens uitgerust met het systeem zullen steeds traceerbaar zijn, via het dashboard bediend kunnen worden van reclame op maat… Dat alles onder het mom van verkeersveiligheid: het systeem zou ook automatisch (private) nooddiensten bellen.

Vrijdag 4 april start de Europese vakbondsmobilisatie tegen sociale dumping met een massabetoging in Brussel.

Je kon er dit weekend niet naast kijken in Spanje. De ‘Marchas de Dignidad' - mooi Spaans voor de ‘marsen van de waardigheid' - zijn eindelijk aangekomen. Vanuit verschillende steden vertrokken de voorbije weken optochten, richting Madrid. Eenmaal samengekomen werd de omvang pas duidelijk: honderdduizenden bezetten zaterdag de straten van de Spaanse hoofdstad. De beelden zijn indrukwekkend. Waarschijnlijk gaat het om de grootste massabetoging in de recente geschiedenis van Spanje.

Groeiende bezorgdheid bij steeds meer Europeanen over een vrijhandelsakkoord (TTIP) waar de VS en de EU al maanden in het geheim over onderhandelen. De PVDA wil dat de onderhandelingen worden stopgezet. In plaats van gezondheidsnormen, milieunormen en sociale normen af te breken moet de Europese Unie die beschermen en verbeteren. Op 13 maart wordt een eerste keer betoogd tegen het TTIP.

Op 17 februari 2014 zal het burgerinitiatief Right2Water zijn petitie met meer dan anderhalf miljoen handtekeningen overhandigen aan de Europese Commissie. Deze petitie is een duidelijk signaal aan de Europese instellingen die na de post-, energie- en openbare vervoersmaatschappijen ook een liberalisering van de watermaatschappijen proberen door te drukken.

Deze week werd het nieuwe klimaatplan van de Europese Unie voorgesteld: '2030 climate and energy goals for a competitive, secure and low-carbon EU economy.' Vooral een competitieve economie blijkt de commissie echter wakker te houden, over het low-carbongedeelte zijn Barroso en zijn kompanen totaal ambitieloos. De doelstellingen voor CO2-reductie zijn beschamend laag.