kernenergie

Op 1 augustus steekt Engie/Electrabel kerncentrale Doel 3 weer in gang. Onterecht vinden actiegroepen. De centrale vertoont tal van gebreken en is onvoldoende getest voor een heropstart. 

Marco Van Hees (PVDA) wees op de hypocriete houding van de N-VA in het kernenergiedebat en hekelde de invloed van de kernlobby op het beleid van de Belgische regering.

Kernenergie is geen alternatief voor fossiele energie. Integendeel, we moeten er zo snel mogelijk uitstappen, wegens te gevaarlijk. Oude kerncentrales moeten onmiddellijk dicht. Daarom vormen tienduizenden mensen op 25 juni een mensenketting van Nederland via Duitsland tot Tihange.

Duizend betogers stapten zaterdag 12 maart op door Antwerpen om het openhouden van de kerncentrales van Doel aan te klagen. De activisten willen dat het beleid, vijf jaar na de kernramp van Fukushima, eindelijk afstapt van de kernenergie, die een hypotheek legt op onze veiligheid, en volop kiest voor hernieuwbare energie, die ook een perspectief met duurzame jobs geeft voor de werknemers van Doel. #‎nucleairnee #‎hernieuwbaarja (Foto's Karina Brys)

De heropstart van scheurtjescentrale Doel 3 is door een nieuw defect opnieuw uitgesteld. In een gesprek met De Ochtend op Radio 1 trekt PVDA-energiespecialist Tom De Meester flink van leer tegen Electrabel.

Met 7 incidenten in de kerncentrales, alleen al in de maand juni, is de nucleaire veiligheid vandaag niet langer gegarandeerd. “De PVDA maakt zich vooral ernstig zorgen over het feit dat op de sites massaal gebruik wordt gemaakt van onderaanneming”, zo verklaart federaal parlementslid Marco Van Hees van de PVDA.

De regering wil de kerncentrales Doel 1 en Doel 2, ondanks hun pensioengerechtigde leeftijd, te allen prijze langer openhouden. Niet omwille van de bevoorradingszekerheid, zegt PVDA-energiespecialist Tom De Meester, maar enkel voor de winst van Electrabel.

“Change the system, not the climate”, “Electrabel veel te duur en niet goed voor de natuur” en “Doel, Tihange, stop, stop, stop!”, scandeerden duizend mensen zondagmiddag. Ze voerden actie aan de voet van de kerncentrale van Tihange.

Een nucleaire ramp in België? Nee bedankt! Onder dat motto deden een honderdtal activisten mee aan een flashmob afgelopen woensdag 11 maart.

De beslissing om de oudste kerncentrales tien jaar langer open te houden, in ruil voor een lagere nucleaire taks, is een onaanvaardbare knieval voor GDF Suez. Dat zegt PVDA-energiespecialist Tom De Meester. En dat op het moment dat de gezinnen hun energiefactuur op 1 januari met 11% tot meer dan 30% zien stijgen.

Pagina's