Brugpensioen

“Elk beroep is zwaar”, horen we vaak. Terecht, want de werkdruk is overal gestegen en voor bijna iedereen is tot 67 werken niet te doen. In de grootwarenhuizen, in de fabrieken, in de zorg, in het onderwijs, in de logistiek, bij het openbaar vervoer, enzovoorts. Door de regeringsmaatregelen die oudere werknemers verplichten langer te werken, zoeken veel mensen naar een individuele uitweg via de erkenning als zwaar beroep. Ieder-voor-zich, dat is wat de regering wil bereiken met haar verdeel-en-heerspolitiek. Maar is dat wel de oplossing?

Axel Ronse en Wouter Raskin van de N-VA vertelden in Het Laatste Nieuws dat ze het brugpensioen willen afschaffen. Hun redenering is gebaseerd op leugens. Wilt u toch liever een aantal feiten? Lees dan gerust verder!

“Deze regering weet donders goed dat haar maatregel om werkloze vijftigplussers of bruggepensioneerden tot 165 euro pensioen af te pakken, niet alleen onrechtvaardig maar ook onwettelijk is.” Dat schrijven Peter Mertens en Kim De Witte. “Precies daarom zaait ze verwarring, zet ze stapjes terug of doet ze dat alvast uitschijnen. Een ding is zeker: als de regering haar plannen doordrukt dan aarzelen wij geen seconde om naar het Grondwettelijk Hof te stappen.”

Dankzij de druk van de sociale beweging wisten de vakbonden in de gesprekken met de werkgevers een akkoord in de wacht te slepen over de brugpensioenen. De regering legt echter haar eigen wil op. En dat zou op korte termijn het einde van het brugpensioen betekenen.

Het kernkabinet besliste dat de toekomstige bruggepensioneerden en oudere werklozen ‘aangepast’ beschikbaar zullen moeten blijven voor de arbeidsmarkt. De PVDA reageert ongerust.

De regering besliste vrijdag dat toekomstige bruggepensioneerden en oudere werklozen ‘aangepast’ beschikbaar moeten blijven voor de arbeidsmarkt. De maatregel geldt niet voor wie vandaag al dit statuut geniet. Kim De Witte, pensioenspecialist van de PVDA, heeft bedenkingen bij deze beslissing.

De druk van sociale acties en de aankondiging dat er nog meer acties zullen volgen, hebben hun doel niet gemist. De werkgeversorganisaties zetten een stap achteruit in het dossier van de bruggepensioneerden en oudere werklozen die beschikbaar zouden moeten blijven voor de arbeidsmarkt. De PVDA blijft onder andere met haar protestmailactie druk zetten op de regering om het akkoord te onderschrijven.

Bruggepensioneerden moeten zich weer beschikbaar stellen op de arbeidsmarkt. Kim De Witte, docent pensioenrecht aan de KU Leuven en pensioenspecialist van de PVDA, begrijpt de boze reacties. “Dat is niet alleen onheus, het is ook in strijd met het recht”, schrijft hij in een opiniestuk in De Morgen (2 maart 2015).

Bruggepensioneerden moeten beschikbaar blijven voor de arbeidsmarkt. Op 19 februari lanceerde de PVDA op haar website een actie waarbij gedupeerden konden reageren op de nieuwe regelingen en daarbij een protestmail naar minister van Werk Kris Peeters sturen. Op negen dagen tijd kwamen 1.851 reacties binnen. Onder hen schreven er ook 1.200 een persoonlijke getuigenis neer.

“Mijn gsm trilde dag en nacht”, sprak minister van Werk Kris Peeters donderdag in het parlement. De PVDA had opgeroepen om de CD&V-minister een mail te sturen uit protest tegen de maatregel om bruggepensioneerden opnieuw op te roepen voor werk. Meer dan duizend mensen getuigden over hun situatie.

Pagina's