Wet-Major

De PVDA reageert op het ingediend wetsvoorstel van Open VLD kamerleden Patricia Ceyssens en Egbert Lachaert om de wet op de havenarbeid, de Wet-Major, aan te passen.

De Europese Commissie heeft veel tijd nodig gehad om de hervorming van de wet-Major te onderzoeken en goed te keuren. De procedure die de Commissie tegen de wet-Major had ingezet, wordt stopgezet.

Peter Mertens (voorzitter PVDA) debatteerde met Philippe De Backer (Open VLD) over het statuut van de havenarbeiders. De Backer wil de wet-Major, die dat statuut beschermt, ‘moderniseren’. Volgens Mertens zorgt het beschermd statuut niet enkel voor veiligheid maar net ook voor performante havens. Ook sectoren als de bouw en het transport kunnen best een wet-Major gebruiken. (Beelden De Zevende Dag, 13 december)

Vandaag, vrijdag 23 oktober, is een belangrijke dag voor de Belgische havenarbeiders. Kris Peeters, de minister van Werk, wordt vandaag verwacht bij de Europese Commissaris van Transport, Violetta Bulc, met zijn aanpassingsvoorstellen voor het statuut van de Belgische havenarbeiders. Alle betrokkenen rond het dossier - en nog het meest de havenarbeiders - wachten in spanning af wat het voorstel van Peeters precies inhoudt en of de Europese Commissie het zal aanvaarden of afschieten.

Europees commissaris van Transport Violetta Bulc vroeg onze minister van Werk Kris Peeters al op 23 juli om binnen de drie maanden onze regels rond havenarbeid in overeenstemming te brengen met die van Europa.

Vandaag, vrijdag 3 oktober, is er overleg tussen vertegenwoordigers van de Belgische overheid en de Europese Commissie over diens klacht tegen het statuut van de Belgische havenarbeiders. Medewerkers van de minister van Werk geven daar een toelichting bij hun schriftelijke reactie op de klacht die de Europese Commissie begin dit jaar heeft opgestuurd. Daarna beslist de Commissie of ze België voor het Europees Hof van Justitie daagt.

De studiedienst van de linkse PVDA+ brengt exclusief de brief uit die de Europese Commissie richtte aan de Belgische regering. “Er is al veel gepraat over de Belgische dokwerkers die vrijdag betoogden in Brussel, maar er is heel weinig gezegd over het waarom van de actie”, legt PVDA-voorzitter Peter Mertens uit. “Onze studiedienst brengt deze brief van de Europese Commissie uit zodat iedereen met eigen ogen kan lezen hoe zwaar de aanval is die de Europese Unie lanceert tegen de havenarbeiders.

De studiedienst van de linkse PVDA+ brengt exclusief de brief uit die de Europese Commissie richtte aan de Belgische regering.

Niemand kon vrijdag op de Europese betoging naast de 1500 woeste dokwerkers kijken. Ze voerden actie omdat de Europese Commissie hun beschermd statuut, beter gekend als de wet-Major, wil vernietigen. Pieterjan Caes bracht de dag door met de dokwerkers en brengt verslag uit.