Riet Dhont

 

Europa wordt vandaag geconfronteerd met een enorme vluchtelingenstroom. Mannen, vrouwen en kinderen ontvluchten oorlog en vervolging. Elke dag weer wagen ze hun leven om Europa te bereiken. Bij hun aankomst wachten hen opnieuw obstakels en is de kwaliteit van de opvang ondermaats. | Afspraak deze zondag om 14u in Brussel

Wanneer Bart De Wever in het duidingsprogramma Terzake de gelegenheid krijgt om uitgebreid zijn visie te geven op een prangende actuele kwestie, is een mediastorm nooit ver weg. Dat is vandaag niet anders, nu de Antwerpse burgemeester zich in zijn gekende stijl ongezouten heeft uitgelaten over de Europese vluchtelingencrisis. In een van zijn meest controversiële uitlatingen stelde De Wever voor om een apart statuut voor erkende vluchtelingen in te voeren.

Na de berichten over de mensonwaardige situatie in Calais krijgen we te horen dat er opnieuw een boot is gekapseisd op de Middellandse Zee, voor de kust van Libië. Er is sprake van 200 doden. Riet Dhont is net terug uit Calais, waar ze met een PVDA-delegatie drie dagen lang talloze vluchtelingen ontmoette. Hier een eerste relaas.

Bij een nieuwe ramp, gisteren op de Middellandse Zee, kwamen wellicht zo’n 200 vluchtelingen om. Theo Francken verwijt de media vandaag ‘goedkope emotitels’ en stelt dat het niet de schuld van het Westen is dat sommige vluchtelingen enorme risico’s nemen. Riet Dhont, de afgelopen dagen met een PVDA-missie in Calais, reageert 'geëmotioneerd', in een persoonlijke brief.

Dit weekend stappen vluchtelingen, mensen zonder papieren en sympathisanten samen van Brussel naar Antwerpen. De tocht is een initiatief van een actiefront van verschillende migranten-organisaties. (Mensen zonder papieren, Mrax, Crer, KidsParlement...) Ze vragen een regularisatie die zich baseert op 5 duidelijke, permanente en in een wet ingeschreven criteria. De PVDA steunt dit initiatief.

1 oktober 2013, 360 lichamen spoelen aan op de stranden van Lampedusa. Vluchtelingen uit Libië, Afghanistan, Niger en Eritrea. Drie weken geleden verdronken 750 vluchtelingen uit Syrië, Palestina, Afghanistan, Irak, Soedan. Sinds 1 januari 2014 lieten 3.000 migranten het leven in de Middellandse Zee.

Op dinsdag 26 augustus kondigden Hamas, de Palestijnse Autoriteit en Israël een nieuw staakt-het-vuren aan voor onbepaalde duur. Israël zou ook enkele toegevingen doen door opnieuw een doorgang naar Gaza te openen en Palestijnse vissers meer toegang tot de zee te geven.