Marc Botenga

 
 

Greenpeace Nederland maakte vandaag 248 pagina’s vertrouwelijke documenten openbaar die als basis dienen voor de 13de onderhandelingsronde over TTIP, het vrijhandelsverdrag tussen de Verenigde Staten en de EU. Volgens de PVDA gaan de documenten in tegen de officiële beloftes die Europees commissaris Cecilia Malmström vorig jaar deed in het Belgische parlement. De linkse partij eist de stopzetting van de onderhandelingen en een nieuwe hoorzitting van Malmström voor de Kamer.

De Belgische regering wil na Irak, nu ook Syrië mee gaan bombarderen. Na de aanslagen in Brussel weten we dat dat een zeer slecht idee is. Staffan de Mistura, speciaal VN-gezant voor Syrië, is duidelijk: “De tragedie van Brussel herinnert ons eraan dat we geen tijd te verliezen hebben. We moeten de oorlog in Syrië stoppen. De beste manier om terrorisme te bestrijden is een politieke oplossing vinden voor Syrië.”

Onder druk van de VS wil de federale regering de Belgische militaire tussenkomst uitbreiden tot Syrië en mogelijks Libië en dat zelfs zonder VN-mandaat. Nochtans is bombarderen niet efficiënt tegen terrorisme en in de chaotische Syrische context bovendien zeer riskant. PVDA-volksvertegenwoordiger Raoul Hedebouw interpelleerde premier Michel daarover donderdag in het Parlement.

Raoul Hedebouw, woordvoerder en volksvertegenwoordiger van de PVDA, was tijdens het RTBF-programma “Jeudi en Prime” bijzonder duidelijk: “We moeten vandaag nog de Europese wapenleveringen aan Saoedi-Arabië stopzetten.”

Bij een bomaanslag tegen een vredesbetoging in de Turkse hoofdstad Ankara vielen zaterdag 10 oktober meer dan 90 dodelijke slachtoffers. Veel Turken verdenken de regering ervan dat ze bewust spanningen in het land aanwakkert in de aanloop naar de parlementsverkiezingen van 1 november.

De huidige vluchtelingencrisis moet bij de wortel worden aangepakt. Vele Syriërs en Irakezen vluchten ook en vooral omdat ze het vechten beu zijn. Twaalf miljoen Syriërs, meer dan de helft van de bevolking, hebben humanitaire hulp nodig. In zo’n situatie moet het altijd de allereerste prioriteit zijn om de wapens te doen zwijgen. De geschiedenis toont dat het kan.

Op 5 juli gaan de Grieken naar de stembus voor een referendum over de Europese wurgpolitiek. Na vijf maanden onderhandelen met het Europese establishment en het IMF kiest de Griekse regering voor directe democratie. Maar democratie, dat bevalt de nieuwe Europese aristocratie niet: de eurogroep zette Griekenland zaterdag aan de deur. Maar premier Tsipras was duidelijk in het Griekse parlement: “Met een duidelijk ‘neen’, sturen we de boodschap dat Griekenland niet zal capituleren.”

Voor de meeste waarnemers waren er twee scenario’s voor de Buitengewone Europese Top van maandagavond over Griekenland: een totale capitulatie van de Griekse regering of een definitieve breuk die de uitstap uit de euro zou inleiden. Indien premier Tsipras vasthield aan zijn ‘rode breekpunten’ leek dat laatste onvermijdelijk, want voor de kopstukken van de Europese Unie waren dat precies de belangrijkste eisen: er moest nogmaals ingeleverd worden op de pensioenen en er moesten hogere btw-tarieven komen. Met haar laatste voorstel doet de Griekse regering een nieuwe poging om de kool en de geit te sparen.

Op 25 januari stemde het Griekse volk voor een regering die een humanitair noodprogramma zou uitvoeren en de economie nieuw leven inblazen. Sindsdien is er tussen Griekenland en de Europese Unie een ware machtsstrijd aan de gang. Op vraag van een breed platform zal er op 21 juni een steunbetoging plaatsvinden in Brussel.

“Het trans-Atlantische TTIP-verdrag, dat tussen de VS en de EU onderhandeld wordt, is een antidemocratisch Trojaans paard dat onze sociale, milieu- en voedingsnormen bedreigt. Het verdrag moet dan ook verworpen worden”, zegt PVDA-Kamerlid Raoul Hedebouw. De PVDA nam op zaterdag 18 april deel aan de internationale actiedag tegen het vrijhandelsakkoord in Brussel en zal zich daartegen blijven verzetten, met acties op straat en in het Parlement.

Pagina's