Joris Van Gorp

 

Het Vlaams Parlement keurde op 28 juni 2017 een decreet goed dat de uitzondering op verdoofd slachten om religieuze reden schrapt. Het decreet was ingediend door politici van N-VA, CD&V, Open Vld, sp.a en Groen. Verdoving via elektronarcose wordt vanaf 2019 verplicht voor schapen en kleine herkauwers. Vlaams minister Ben Weyts (N-VA) verklaarde in het Vlaams Parlement dat met dit decreet “Vlaanderen resoluut voor dierenwelzijn kiest”, en dat “Vlaanderen in Europa het voortouw wil nemen op het vlak van dierenwelzijn”. Is dat wel zo?

Voor de vierde keer op rij, op nauwelijks een jaar tijd, betoogden vandaag meer dan 15.000 werknemers uit de zorg, welzijn en cultuur. Ze eisen dat de regeringen in ons land middelen vrijmaken voor de non-profit. Middelen die moeten leiden tot betere werkomstandigheden en meer kwalitatieve zorg.

Binnenkort bespreekt het parlement een wetsontwerp ter hervorming van de financiering van de sociale zekerheid van Maggie De Block. Dat ontwerp ondermijnt de sociale zekerheid in haar grondvesten. Alleen meer fiscale rechtvaardigheid kan de sociale zekerheid een solide financiële basis geven om tegemoet te komen aan de groeiende noden van de bevolking.

Met 20.000 waren ze vandaag in Brussel. Een schreeuw voor meer investeringen in zorg, welzijn en cultuur. Allemaal wit van woede op de politici van N-VA, CD&V, Open Vld en MR die de zorg, welzijn en cultuur kapot besparen. Minister Maggie De Block is duidelijk kop van jut.

7 oktober is een stakings- en actiedag geworden. In honderden bedrijven werd het werk neergelegd. Duizenden actievoerders verzamelden in Brussel tegen de dividenden-cultuur, in Waver tegen de besparingen bij de openbare diensten, in Antwerpen tegen de uitverkoop van de zorg. De regering, opgesloten in haar begrotingsconclaaf, is gewaarschuwd.

Arbeiders, bedienden, ambtenaren, onderwijzers, socio- en culturele werkers en middenveldorganisaties betoogden vandaag met 70.000 tegen het beleid van de Federale en Vlaamse regering. Na twee jaar zit het ongenoegen bij de bevolking nog steeds zeer hoog.

Sinds de tweede helft van september volgen de aankondigingen van sluitingen en massale afdankingen elkaar op. Caterpillar, AXA, Douwe Egberts … De geschenken aan de grote bedrijven creëren geen “jobs, jobs, jobs”, integendeel. De afdankingsgolf toont aan dat de politiek van deze regering niet werkt.

Deze vrijdag 24 juni werden overal in het land vakbondsacties gevoerd, met ook stakingen in zowel privé als openbare diensten. Een duidelijk en breed signaal tegenover de recente regeringsaanvallen tegen de pensioenen en de 38-urenweek. En tegelijk een springplank naar een nog warmer sociaal najaar.

Minister van Werk Kris Peeters wil de strijd tegen zijn ‘hervorming van de arbeidsmarkt’ ondermijnen. “Het is toch niet zo erg” en “er kan nog over alles onderhandeld worden”, verklaart hij. Ook eind 2014, begin 2015 ging hij zo te werk. Maar vele syndicalisten hebben hun lessen getrokken.

Op maandag 4 april zaten de topministers terug rond de tafel rond de begrotingscontrole. Het gat in de begroting bedraagt 2,3 miljard euro. Nieuwe taksen staan op het menu, maar ook de  flexibilisering van de arbeidsmarkt, een plan van CD&V-minister Kris Peeters. Geen spoor van maatregelen die het geld bij de miljonairs en hun bedrijven zullen halen.

Pagina's